AKTUELNO

Na putu do vitke linije vrebaju mnogi izazovi i otežavajuće okolnosti. Saznajte koje.

Znamo da je mršavljenje mnogima na vrhu „to do“ liste. I to ne samo zato što višak kilograma predstavlja estetski problem, već je i ozbiljan zdravstveni problem. Međutim, skidanje viška kilograma i pravljenje plana koji će vas odvesti pravo do cilja nije uvek tako jednostavan.

Pored svakodnevnog stresa, obaveza, nedostatka vremena u čitavu sliku se ubacila i epidemija koja dodatno sve otežava. Što zbog povećanog stresa, ali i zbog zatvorenih fitnes centara, drastično smanjenih poseta ovim mestima i generalno smanjenog kretanja.

Ali ne smete da se prepustite ni stresu ni izgovorima.

Gojaznost je povezana sa mnogim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes ili na primer bolesti srca. Često zbog gojaznosti opada i kvalitet vašeg života, zato je važno da tom višku kilograma stanete na put što pre.

Kada kažemo što pre, ne mislimo da na Google ukucate „kako brzo smršati“ ili „najbolja dijeta za mršavljenje“ i primenite ono što vam se prikaže na prvoj stranici. Često upravo zbog ovakvog pristupa, višak sa kojim se borite nigde ne odlazi, broj na vagi se ne pomera, obimi ostaju isti i čini vam se da tapkate u mestu.

U ovom tekstu vam pišemo o pet najčešćih grešaka koje se prave kada se kreće na put ka rezultatu, i upravo su te greške glavni krivac za to tapkanje u mestu.

POSTAVLJANJE NEREALNIH CILJEVA

Lako je reći – smršaću za dva meseca 15kg ili od sutra se samo zdravo hranim, izbacujem sve slatkiše, ne pijem sokove, prestajem sa pušenjem i krećem da treniram 6x nedeljno.

UMESTO TOGA: postavite manje, za početak realnije ciljeve. Pre svega, i manji uspeh je uspeh. Ukoliko su ciljevi nerealni, moguće je da ćete pre odustati jer nećete videti ni taj mali napredak. Čak i gubitak od pola kg do 1kg na nedeljnom nivou može da ima pozitivan uticaj na pritisak i na bolju kontrolu šećera u krvi, posebno kod pacijenata sa dijabetesom.

Foto: Promo

BRZE DIJETE I STRIKTNI REŽIMI ISHRANE

Videli ste, čitali ste na forumima, čuli ste od komšinice da je baš ta neka dijeta ili način ishrane prava stvar za mršavljenje. Njima je uspelo da za samo mesec dana izgube 15kg. Pre svega, -15kg za tako kratak period nije zdravo, u to da li je istinito – nećemo da ulazimo. Pored toga, ako je nešto „radilo“ za nekoga, ne znači da će i za vas. Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da se posavetujete sa nutricionistom o načinu ishrane i izboru namirnica u skladu sa vašim ciljevima. Oni će vam dati najbolje savete i preporuke.

UMESTO TOGA: trudite se da ne idete na dijete i specijalne režime ishrane koji će trajati dva meseca i koji će vam dosaditi. Potrudite se da popravite svoje loše navike, trudite se da se hranite zdravo i da usvojite zdrav stil života. Svaka dijeta koja od vas traži da se odreknete u potpunosti određenih grupa namirnica je često i crvena lampica koja upozorava da takav način ishrane nije održiv i ruši vaš balans.

Nastavak sledi…

Autor: Pink.rs

#Dijeta

#Ishrana

#režim ishrane

#zdrav život