AKTUELNO

Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja (IATA) tvrdi da su za vreme pandemije na letovima registrovana samo 44 slučaja kovid 19, od 1,2 milijarde putnika. Odnosno, da je prenos virusa tokom leta bio jedan slučaj na svakih 27 miliona putnika, ili 0,0000036%.

"Rizik da putnik dobije Covid-19 dok se nalazi u avionu je veoma nizak", rekao je medicinski savetnik IATA-e dr. Dejvid Pauel.

IATA je priznala ipak da nije postojao precizan način da se utvrdi tačan broj prenosa u avionu. Udruženje je sa druge strane stalno bilo u kontaktu sa avio-kompanijama i zdravstvenim regulatornim telima. Nakon temeljnih izveštaja došlo se do zaključka da ništa ne sugeriše da je virus široko rasprostranjen u avionu, piše Travelmagazine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

"Shvatamo da je ovo možda potcenjeno, ali čak i da 90% slučajeva nije prijavljeno, to bi bio jedan slučaj na svakih 2,7 miliona putnika. Smatramo da su ove cifre izuzetno ohrabrujuće", rekao je Pauel.

hrabrujuće je i to što su se objavljeni podaci pojavili pre obaveznog nošenja maski za lice u avionima i na aerodromima. Novi uvid u to zašto su brojevi tako niski pojavio se nakon istraživanja koje su sproveli Airbus, Boeing i Embraer.

Sva tri proizvođača aviona tvrdila su da sistemi vazdušnog protoka kontrolišu kretanje čestica u kabini, te ograničavaju širenje virusa. Uprkos malo drugačijim metodologijama, istraživanje tvrdi da sistemi za vazdušni protok vazduha, specijalizovani filteri, prirodna barijera naslona sedišta, protok vazduha nadole i "visoke brzine razmene vazduha" smanjuju rizik od prenosa virusa unutar kabine.

"Kada su dodate maske kao obavezne usred zabrinutosti za pandemiju, dodat je i značajan sloj zaštite, što je sedenje u avionu tokom leta učinilo daleko sigurnijim od većine drugih zatvorenih okruženja", zaključila je IATA.

#Avion

#korona