AKTUELNO

U nastavku saznajte koji znaci upozorenja su alarm da posetite lekara

Ako preforsiramo mišiće ili ih istegnemo, logično je da se bol javi, ali ako odlaze i vraćaju se, probadaju i ometaju vam san, to su upozorenja koja ne signali koje ne smete ignorisati.

Ujutro je jači bol

Ukoliko vam se dešava da se ujutru probudite ukočeni, a niste vežbali, to je većozbiljan alarm. Naime, neki hronični autoimuni poremećaji mogu biti povezani s bolovima u zglobovima i mišićima.Autoimune bolesti, nastaju usled imunolo[kog oštećenja samih ćelija ,tkiva i organa, odnosno organizam napada sam sebe, ili usled gubitka tolerancije na sopstvena tkiva. Kod ovih bolesti veoma je važno da se prepozna u ranoj fazi.  

Jutarnja ukočenost posebno je povezana s artritisom i reumatoidnim artritisom. Razlog zbog čega se bol često javlja u jutarnjim časovima jeste to što 'upalne molekule odgovorne za bolove i nelagodu počinju da cirkulišu celim telom.

Bol traje i nakon nekoliko nedelja

Još jedan od znakova koje vam telo šalje da je situacija ozbiljnija, jeste ukoliko bolovi traju duže od nekoliko nedelja. Tada se morate javiti lekaru. Generalno šest nedelja je granica koja se može tolerisati, ali i to može da zavisi od vrstie bolova koju osećamo. "Više od 90 posto ljudi s akutnim bolovima u donjem delu leđa se oporavi u roku od 6 nedelja, ali ako imate bolove u zglobovima, očekivani oporavak je dve nedelje", objašnjava dr. Bhujan. Ukoliko se uz bol javlja crvenilo, otok ili osećaj vrućine, nikako ne smete čekati šest nedelja, već se morate ranije javiti lekaru.

Netipična bol

"Bolovi se manifestuju na stotine različitih načina u zavisnosti od okolnosti.Kada osećate tup bol, obično je neugodnost od mišića", kaže dr. Bhujan. Sa druge strane, oštra bol može da ukaže na probleme sa živcima ili kostima. Ako osetite probadajuću bol koja dolazi i odlazi, te se ponovo vraća u jačem obliku, to nije tipična bol. Iz tog razloga je neophodno osluškivati svoje telo i voditi računa o njemu. Na taj način će vam i intuicija otkriti li reč o nečem normalnom ili ne. 

Bol se širi na druge delove tela

Ukoliko osećate bolove u kukovima jer ste se slučajno udarili u sto, to je normalno. Ali ako vas boli desna strana tela, a ne znate zašto, onda se morate javiti lekaru. Ako osećate bol u više delova tela, morate saznati uzrok. Iako je hronična široko rasprostranjena bol povezana s fibromialgijom, istraživanja je povezuju i s bolestima poput reumatoidnog artritisa, sindroma hipermobilnosti, endokrinih i metaboličkih poremećaja...

#Zdravlje