AKTUELNO

Čime se rukovodimo i na koji način procenjujemo osobu za koju mislimo da je idealna za nas?

Često se kaže da je jedan od najvažnijih izbora u životu, izbor emotivnog partnera. Ali, nisu nam isti kriterijumi sa 20, 30, 40 godina ili 50 godina. S godinama postajemo zreliji i mudriji, pa se i naša projekcija "onog ili one prave" menja.

Koje su osnovne razlike u kriterijumima prilikom izbora partnera u ranoj mladosti, srednjim godinama ili zrelom dobu, otkriva nam psiholog i psihoterapeut Elena Kuzmanović:

- Sa 20 godina nas vode strasti i povezanost uglavnom zasnivamo na privlačnosti i često na suprotnostima, jer još upoznajemo sebe, čak i kroz te odnose - kaže Kuzmanovićeva.

Sa 20 su veze burne i dramatične, a onda...Tada su veze burnije i dramatičnije, kao i naša osećanja. Složeniju sliku partnera počinjemo da posmatramo u tridesetim godinama, jer smo zreliji i donosimo odluku o zasnivanju porodice, ukoliko to želimo. Tada nam nije primarna privlačnost, mada je i dalje veoma važna, ali gledamo i širu sliku osobina, sličnih ciljeva, porodičnog okruženja i bolje procenjujemo partnera na osnovu iskustva.

Da li je ovo zrela ljubav?

U četrdesetim se više fokusiramo na osobine partnera i našu kompatibilnost, ali sa više opuštenosti i zrelosti, jer nema toliko jakog pritiska, ili mu barem ne podležemo kao ranije. Svesniji smo sebe i sopstvenih potreba.

Širom otvorite oči

Rizik od ostajanja u neadekvatnim odnosima u zrelim godinama je veći, jer mislimo da smo propustili šanse za nove partnere i ne želimo da budemo sami. Da se to ne bi dogodilo, trebalo bi da dobro otvorimo oči.

Ljudi sa 50, 60 i 70 godina ređe sebi daju šansu da pronađu nove partnere, zbog predrasuda da to više nije za njih, međutim, ljubav je moguća u svakom dobu. Tada je izbor partnera najzreliji, jer je lišen očekivanja i lakše se izdvaja suština šta nam je najbitnije kod voljene osobe.

Da li je partner pravi?

- Da bismo pronašli odgovor na pitanje da li pored sebe imamo pravog partnera ili partnerku, trebalo bi da obratimo pažnju na 10 pokazatelja, koji nam jasno signaliziraju da smo napravili dobar izbor - kaže za naš list Elena Kuzmanović.

da li osećate jaku i zrelu ljubav,

da li ste bliski i povezani sa partnerom,

da li ga poštujete,

da li imate kompatibilan sistem vrednosti,

da li imate zajedničke ciljeve i planove,

da li imate želju da sa partnerom delite prostor i vreme,

da li se odnos stalno razvija na bolje,

da li ste fizički kompatibilni,

da li vam prija dodir,

da li postajete bolja osoba?

#Ljubav