AKTUELNO

Ako nemate dobru mlevenu papriku, teško ćete dobiti savršeni paprikaš, naovde iz komšiluka, a osim kvalitete bitna je i solidna količina - kao i koja kašika domaće svinjske masti.

Mađari su ponosni na svoj tradicionalnipileći paprikaš, a svako ko proba ovo jelo smaže ga za tren oka. 

Iako se recepti mogu razlikovati od kuhinje do kuhinje, od namirnica koje čine ovo jelo nalaze se: piletina (najbolje domaća), luk, beli luk, voda ili bujon, dovoljno kvalitetne mlevene paprike, a ponekad se dodaje i sveža paprika – kao i paradajz, te masnija kisela pavlaka. 

Kako kažu Mađari, za dobar paprikaš ključne su tri stvari: kvalitet i kvantiteta mlevene paprike, kao i domaća svinjska mast.

Sastojci za pileći paprikaš: 

2 kašike masti 

1,3 kg piletine

2 crna luka

2 čena belog luka

2 paradajza

1 paprika (prema želji)

3-4 kašike kvalitetne slatke mlevene paprike

2 šolje bujona ili vode

so

biber

2-3 kašike brašna

3/4 šolje pavlake

Priprema:  

Zagrejte mast u loncu, pa dodajte piletinu i kad se lepo zapeče, prebacite je na tanjir.

U lonac dodajte seckani luk, pa pržite dok ne postane staklast.Ubacite i seckani beli luk i po želji seckanu papriku i paradajz.

Nakon 5 minuta lonac sklonite s vatre pa dodajte mlevenu papriku, so i biber.

Vratite piletinu u lonac i ulijte vodu ili bujon, tako da prekrije meso.

Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuvajte oko jedan sat. U kiselu pavlaku dodajte brašno pa dobro promešajte.

Ulijte malo sosa, promešajte, pa ulijte u sos.

Mešajte nekoliko minuta dok se paprikaš ne zgusne.

Začinite prema ukusu pa poslužite s testeninom.

#Paprikaš

#Recept