AKTUELNO

Ko je jednom probao klasičnu švarcvald tortu zna da je to slatkiš bez presedana, ali bela vezija će vas možda još više oduševiti. I još se ne peče!

Bela verzija ove svetski poznate torte je priča za sebe... Zaista za svaku preporuku!

Potrebni sastojci za kalup prečnika 22cm:

Korica:

- 250g mlevenog keksa, 50g mlevenih badema ili lešnika, 2 kašike belog krema iz teglice, 100g istopljenog putera, 100ml mleka

Malina sloj:

– 200g svežih ili smrznutih malina, 2 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašika soka od limuna, 1 kašika gustina, 2 kašike vode

Beli sloj: 

– 400g krem sira (neutralnog), 160g prah šećera (ako koristite maskarpone dosta je 120g), kašičica arome vanile, 250ml slatke pavlake (koristila sam biljnu), 2 kremfixa (ako želite baš čvrstu tortu, onda stavite 1 želatin umesto kremfixa.)

Ganaš:

 – 100g bele čokolade, 50ml slatke pavlake

Postupak

1. Za koricu pomešati sve sastojke, utisnuti u dno kalupa prečnika 22 cm i odložiti u frižider.

2. Za prvi sloj skuvati maline sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Gustin pomešati sa vodom i dodati u provrele maline, mešati konstantno i kuvati dok se ne zgusne. Prohladiti par minuta, zatim rasporediti po korici i opet odložiti u frižider.

3. Za fil kratko umutiti krem sir, prah šećer i vanilu. Dodati neumućenu slatku pavlaku i mutiti par minuta dok fil ne postane poprilično čvrst. Ko želi može slatku pavlaku i prvo zasebno da umuti. Na kraju dodati kremfix ili želatin (njega pripremiti po uputstvu na kesici), opet umutiti i polako rasporediti po malinama. Ponovo odložiti u fržider.

4. Na kraju istopiti slatku pavlaku i čokoladu na srednjoj temperaturi, kuvati i mešati dok se ne istopi. Sada treba polako da se prelije preko fila i da se vrati u frižider na najmanje 3h. Kolač možete ukrasiti svežim malinama.

#Kolač

#Recept

#Torta