AKTUELNO

Obavezno ih uvrstite u svoju ishranu

Studijama je dokazano da su ove namirnice najzdravije i da mogu značajno da smanje rizik od nastanka i najtežih bolesti, poput raka.

Evo o kojim namirnicama je reč:

Ren 

Vasabi i ren mogu da zaustave nastanak tumora. Kada su naučnici sa Univerziteta u Mičigenu primenjivali ekstrakte oba korena na nekoliko tumora, rezultati su pokazali da se rast ćelija raka umanjio za 70 procenata. Vasabi i ren pripadaju porodici povrća, koje sadrže sumporna jedinjenja koja se identifikuju kao ubice raka.

Pileća džigerica i bobičasto voće

Svakog časa, vaše telo reprodukuje 6 milijardi ćelija, stvarajući kopije vašeg DNK. Ali ukoliko ne konzumirate dovoljno folata – a B vitamin pomaže izgradnji ovih ćelija – vaše telo može da proizvede iregularne ćelije DNK, koje mogu da budu uzrok karcinoma, kaže nutricionista dr En Jelmokas. "Nezgodno je što se do folata teško dolazi. Najbolji izvor folata se nalazi u pilećoj džigerici, koju nažalost većina ne jede dovoljno. Drugi način da unesete dovoljnu količinu folata jeste da jedete bobičasto voće – ono sadrže i antioksidante, koji pomažu u borbi protiv raka budući da neutrališu slobodne radikale DNK."

Krompir, šargarepa i dinja

Naučnici iz Nacionalnog centra za tumore utvrdili da ljudi sa visokim unosom karotenoida – pigmenata, koji su nalaze u ovim biljkama, smanjuju rizik za nastanak kancera 6 puta, od onih koji karotenoide manje uzimaju.

Lubenica

Voda je veliki borac protiv ove opake bolesti. Naravno, najviše vode možete pronaći u lubenici, koja sadrži 92 procenta vode, a preostalih 8 procenata čini likopen, sastojak koji štiti vaše srce, prostatu i kožu.

#Zdravlje