AKTUELNO

Vrlo često, kad čujete da neko često menja raspoloženje, da je razdražljiv ili da se, na primer, u poslednje vreme, jako ugojio, kao razlog čujemo da su "krivi hormoni". Vrlo često to je i istina.

Naime, promene u nivoima različitih hormona mogu značajno uticati na ljudsko zdravlje, ponašanje, seksualnu želju, plodnost, osećanja i niz drugih životnih činilaca. Naime, hormoni su činioci koji nadziru sve fiziološke procese u organizmu – od regulacije metabolizma, aktivacije imunološkog sistema do menstrualnih ciklusa i reprodukcije, pa je jasno da svaki disbalans hormona negativno utiče na zdravlje i normalno funkcioniranje organizma.

Hormone luče žlezde s unutrašnjim lučenjem: hipofiza, štitna i doštitne žlezde, grudna, nadbubrežne žlezde, gušterača, muške polne žlezde i ženske polne žlezde (jajnici). Zbog svega navedenoga, jako je važno pravovremeno prepoznati znakove disbalansa hormona i reagovati, kako bi se nivoi poremećenih hormona vratili u normalu i omogućili normalno funkcioniranje organizma.

Što sve može izazvati disbalans hormona?

U današnje vreme, disbalans hormona je vrlo česta pojava, pogotovo u gradovima, u kojima je i veći nivo zagađenja okoline. Osim spoljnih uticaja, na nivo hormona snažno utiče i stres, loša ishrana, nečista voda, nepravilno i nedovoljno spavanje i fizička neaktivnost. Uz njih, prirodni faktori koji mogu uticati na nivo hormona su menstrualni ciklus, trudnoća i menopauza. Ostali činioci koje ne treba zaboraviti su pilule za kontracepciju i lekovi kojima se nadomešćuju hormoni, koji će vas puno češće izbaciti iz balansa vaših, prirodnih hormona.

1. Probavni problemi

Kortizol, hormon stresa, izaziva velike poremećaje u fizičkom i psihičkom stanju. Među najčešće pogođenim sistemima je probava, pa osobe često pate od konstipacije (zatvora). Redovan rad creva je esencijalan faktor u zadržavanju zdravlja i redovnom izbacivanju toksina iz organizma i prerađenih hormona. Zatvor ili spora creva izazivaju to da se toksini i estrogen koji je spreman za izbacivanje iz organizma, zadržavaju u organizmu i utiču na poremećaj u balansu hormona, ali i negativno utiču na rad jetre. To dodatno izaziva zadržavanje vode i osećaj nadutosti što je još jedan od simptoma hormonalnog disbalansa.

2. Problemi sa spavanjem

Žene često zanemaruju probleme sa spavanjem u periodu pre ciklusa. Razlog tome je u naglom padu nivoa progesterona neposredno pre menstruacije. Nivo ovog hormona pada i u nekim drugim periodima, poput vremena nakon porođaja. Dodatno, nespavanje nadalje izaziva niz drugih poremećaja, jer utiče na nivo kortizola, hormona stresa koji potom utiče na poremećaje u disbalansu hormona. Osim toga, manjak sna podstiče pojačanu proizvodnju grelina (hormona gladi), dok leptin pada. Grelin je hormon koji stimuliše apetit, dok ga leptin smanjuje. Dakle, spavanje je vrlo bitno za metabolički balans i kontrolu telesne težine.

Foto: Pixabay.com

3. Akne

Problemi s aknama česti su kod žena u periodu uoči ciklusa, a pozitivno se na njihov nastanak može uticati biranjem svežih namirnica poznatog porekla i izbegavanjem gotove i prerađene hrane. Prekomerna proizvodnja hormona utiče na zatvaranje pora što izaziva male upalne procese, plikove i različite mrlje po koži. U slučaju bolnih, cističnih akni koje ne prolaze, uzrok mogu biti androgeni hormoni (muški hormoni, poput testosterona). Naime, testosteron podstiče proizvodnju sebuma (ulja) koji se zadržava pod kožom i spaja sa bakterijama i mrtvim ćelijam kože, što uzorkuje nastanak akni. Kod žena, što im je viši nivo testosterona, to su problemi sa aknama izraženiji.

4. Problemi s pamćenjem

Problemi sa pamćenjem su često povezani s disbalansom hormona. Primera radi, dokazano je da povišeni nivoi kortizola mogu negativno uticati na pamćenje i sposobnost učenja. 

5. Konstantna glad

Konstantna glad je pokazatelj prekomernog lučenja hormona gladi, grelina. Jedan od načina na koji se može otkloniti osećaj gladi jeste dovoljnim unosom tečnosti kojom će se telo hidrirati i na ćelijskom nivou. No, osim grelina, česti uzroci gladi su i nepravilan rad nadbubrežne žlezde, otpornost na insulin i druge vrste hormonalnih neravnoteža.

6. Hroničan umor

Umor od ranoga jutra ili nužnost poslepodnevnog odmaranja je takođe pokazatelj nekih hormonalnih promena. Često je umor pokazatelj problema sa štitastom žlezdom, odnosno njenim usporenim radom. Vrlo često ovakva stanja prati i nakupljanje viška kilograma kojih se nemoguće rešiti, čak ni uz vežbanje i dijetu. Hormoni štitne žlezde kontrolišu metabolizam, pa s njihovim opadanjem, opada i ceo sistem organizma, uključujući i srčane otkucaje, mentalno funkcionisanje i probavu, pa je jasno zašto osoba oseća umor.

7. Promene raspoloženja i depresija

Promene raspoloženja bez jasnog povoda redovno su pokazatelj hormonalnih disbalansa. Kod žena je to jako čest slučaj u menopauzi. Anksioznost i depresija su pokazatelj neravnoteže i toksičnosti, koji mogu biti povezani sa stresom, prezaposlenošću, ali i neprimerenom ishranom te nedovoljnim unosom tečnosti.

8. Nakupljanje viška kilograma 

Hormonalne promene vrlo često se manifestiraju nakupljanjem viška kilograma kojih se nemoguće rešiti ni dijetama ni redovnim vežbanjem. Jedan od najčešćih razloga su problemi u radu štitne žlezde, ali i nepravilno izlučivanje insulina. Već malim promenama u ishrani, poput izbacivanja šećera, belog brašna i prerađene hrane, može se značajno popraviti insulinski odgovor i popraviti ukupna hormonska ravnoteža.

9. Glavobolje i migrene

Foto: Pixabay.com

Ulaskom u menopauzu žene često proživljavaju glavobolje i migrene. Uzrok tome su hormonalne promene koje žene doživljavaju u ovom periodu života. Osim toga, uzrok ovih bolova može biti i prevelika proizvodnja kortizola, hormona stresa. Stoga, ako često imate glavobolje ili migrene, pokušajte prepoznati šta ih izaziva, pa se svakako posavetujte sa svojim lekarom.

10. Problemi s libidom

Hormonalne promene mogu značajno negativno uticati na libido i nivo seksualne želje. Faktori iz spoljne sredine, prehrambeni i drugi faktori mogu uticati na balans reproduktivnih hormona i kod muškaraca i kod žena, što se može odraziti na libido. Kod žena je smanjena seksualna želja često povezana sa sniženim nivoima estrogena. Manjak energije direktno je povezan sa nivoom libida, a organizam je tako programiran da energiju prvo koristi za rad organa, održavanje vitalnih funkcija i metabolizam. Već male promene u ishrani ili izbegavanje namirnica nepoznatog porekla, koje mogu biti bogate toksinima može popraviti hormonalne nivoe i podići nivo energije i vratiti telo u hormonsku ravnotežu.

#Zdravlje