AKTUELNO

Debeljuškasti, pomalo lenj i simpatični Garfield najpoznatija je narančasta mačka, a postoje razlozi zbog kojih su mace narančaste boje toliko posebne.

1. Boja

Postoje drugačije nijanse narandžaste među mačkama. Uz narandžastu, krzno može imati i crvene i žute tonove. Pigment melanin zaslužan je za narandžastu boju kod mačaka, a njegova količina određuje koliko će narandžasta boja biti intenzivna.

2. Pol

Foto: Unsplash.com

Narandžaste mačke češće su muškog pola nego ženskog. To je zbog toga jer se gen koji proizvodi narandžastu boju nalazi na X hromozomu. Ženke imaju dva hromozoma X, zbog čega treba da imaju dve kopije tog gena kako bi bile narandžaste, dok je mužjacima potreban samo jedan. Na tri narandžasta mužjaka dolazi otprilike jedna ženka. Ženski potomci narandžastih mužjaka mogu biti boje kornjače ili narandžaste. Ako su oba roditelja narandžasta, svi će mačići biti narandžasti.

Foto: Pixabay.com

3. Ličnost

Iako rana socijalizacija ima najveću ulogu u tome kakvog će karaktera mačka biti kad odraste, postoje neki dokazi koji kažu da se ličnosti mačaka razlikuju između različitih boja. Mužjaci narandžastih mačaka na glasu su kao puni samopouzdanja, vokalni i aktivni. Ženke su pak mirnije i tiše.

4. Uzorak krzna

Narandžasto krzno kod mačaka dolazi u pet varijanti, klasičnoj, prugastoj, tačkastoj, s mrljama i u varijanti sa zakrpama.

Foto: Pixabay.com

5. Sve narandžaste mačke smatraju se tabby mačkama

Sve narandžaste mačke imaju A-lokus, odnosno agouti gen i zbog toga se smatraju takozvanim tabby mačkama, čija je jedna od karakteristika da imaju slovo M na čelu. Kod nekih je mačaka slovo M više izraženo, a kod nekih manje. Tabby mačke takođe se često nazivaju tigrićima zbog uzorka krzna koje je nalik na krzno tigra.

#životinje