AKTUELNO

Jedna od turističkih atrakcija Zlatibora, Stopića pećina, već je do septembra ove godine ostvarila prošlogodišnji rezultat u broju poseta.

U turističkoj sezoni pod uticajem epidemije COVID-a Stopića pećinu na severoistočnoj strani Zlatibora, koja je od turističkog centra udaljena 19 kilometara, do sada je posetilo preko 95.000 ljudi.

Foto: Pink.rs/J. Stanković

Najbolji rezultat zabeležen je tokom avgusta kada je bilo dana tokom kojih je kroz pećinu prolazilo i do 1,5 hiljade ljudi.

Tokom čitave prošle godine u sve popularniju zlatiborsku atrakciju posetilo je između 80.000 i 90.000 turista.

Foto: Wikipedia.org/Sandro.zdravkovic

Stopića pećina je rečna i dugačka je 1.691,5 metara a kroz nju protiče Trnavski potok.

Pećinu čini pet celina, Tamna i Svetla dvorana, Velika sala sa kadama i kanal sa kada i rečni kanal, a krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m.

Foto: Wikipedia.org/Misastojanovic

Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m.

Stopića pećina je na nadmorskoj visini od 711 metara a pored impresivnog ulaznog otvora visine 18 metara njen zaštitni znak su Bigrene kade, udubljenja u kamenu oivičena zidovima koja u vreme kiša i otapanja snegova budu slapovi.

Rečni kanal pri većim vodama u Stopića pećini formira vodopad čija je visina 9.44 metra - Izvor života.

Zlatiborska atrakcija posetioce prima tokom čitave godine, a gotovo svake godine ovaj zaštićeni spomenik prirode biva dodatno uređivan kako bi pokazao još neki detalj svoje lepote.

#Stopića pećina

#posećenost