AKTUELNO

Nove opcije umesto uobičajenog začina.

So je jedan od najčešćih začina. Iako konzumiranje u umerenim količinama ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost, prekomerni unos soli može izazvati visok krvni pritisak i druge zdravstvene probleme. Mnogim ljudima sa hroničnim zdravstvenim problemima lekari savetuju smanjen unos soli, predlažući im alternative, u formi bilja, začina i drugih sastojaka, uz pomoć koji se omiljenom jelu mogu dodati ukus i aroma. Najbolje od njih, otkrijte u nastavku.

Beli luk

Beli luk je ljuti začin koji pojačava ukus bez povećanja natrijuma. Možete smanjiti količinu soli i dodati dvostruko više belog luka sosevima od paradajza i marinadama. Štaviše, beli luk ima velike zdravstvene prednosti. Istraživanja pokazuju da njegova konzumacija može ojačati imunitet, smanjiti krvni pritisak i poboljšati zdravlje mozga.

Limunov sok

Citrusi, posebno limunov sok, odlična su alternativa soli u nekim receptima. Kao izvor kiseline, limunov sok deluje na isti način kao i so, poboljšavajući ukus jela. U međuvremenu, limunova kora takođe jelima daje prijatnu aromu citrusa. Sok i kora od limete i pomorandže takođe imaju ova prijatna svojstva. Sokom od citrusa može se preliti povrće, a možete ga koristiti kao dodatak za prelive za salatu i marinade za meso i ribu.

Mleveni crni biber

So i biber su klasični kulinarski dvojac. Međutim, ako želite da smanjite unos soli, samo koristite mlin za biber. Crni biber je dobar dodatak supi, prženoj hrani, testeninama i drugim slanim jelima. Pored toga, crni biber može smanjiti upalu povezanu sa hroničnim stanjima kao što su bolesti srca i rak.

Sušeni luk

Sušeni luk pojačava ukus gotovo svakog jela. Konkretno, sušeni luk ili luk u prahu je efikasniji od svežeg luka i može zameniti so u pomfritu, supi, čorbama, sosu...

#Zdravlje

#sol