AKTUELNO

Poznato je kako zaljubljen čovek posebno zrači zadovoljstvom i srećom, no manje su poznate skrivene promene koje se događaju s našim telom.

Kada smo zaljubljeni, naše telo doživljava 9 fascinantnih promena, a to su:

Mozak menja aktivnosti u deliću sekunde

Najčešce nam ljubav na prvi pogled zvuči kao kliše ili dobra najava za neku holivudsku romantičnu komediju, međutim istraživanja su pokazala nešto neverovatno. Naime, ljubav aktivira čak 12 područja u mozgu, a ishod je osećaj zaljubljenosti već u petini sekunde.

Srce usporava ritam

Zaljubljenost nam utiče na sklop hormona, a rezultati su usporavajući krvni pritisak i otkucaji srca.

Foto: Pixabay.com

Gubimo san

Rezultati istraživanja pokazuju, da kada je čovek zaljubljen gubi oko jedan sat spavanja. Uzrok toga jeste previše razmišljanja o voljenoj osobi koja nas održava budnima.

Bolovi u telu popuštaju

Ljubav u mozgu aktivira iste receptore na koje deluju lekovi protiv bolova.

Postajemo senilni

Kada smo zaljubljeni, u mozgu dolazi do oslobađanja oksitocina -ljubavni hormon, koji blokira memoriju pamćenja. Rezultat je osećaj odsutnosti i zaboravnost.

Aktivira se ljubomora

Foto: Pixabay.com

Prve naznake zaljubljenosti, jeste ljubomora koja se ne može kontrolisati kada vidite voljenog u razgovoru sa drugom drugom ženom. Dokazano jekako ljubav utiče na naš osećaj zaštitr voljene osobe ili drugim rečima ona aktivira ljubomoru.

Hrana postaje slađa

Tokom istraživanja u kojem su učestvovali zaljubljeni studenti, zadatak im je bio da probaju različite namirnice i ocene njihov okus. Rezultati su bili posve neočekivani, naime svi su se složili kako hrana i piće koje su jeli ima sladak ukus.

Gubimo koncentraciju

Foto: Printscreen Youtube

Ono što narušava naše poslovne veštine, jeste nesvesno razmišljanje o partneru, naime jedno istraživanje je pokazalo kako smo tokom zaljubljenosti slabo usredsređeni za obavljanje zadataka.

Glas postaje viši i tanji

Za vreme komuniciranja s muškarcem prema kojem gaji simpatije, ženin glas poprima višu frenkvenciju i postaje tanak.

K. M.

#Ljubav

#Telo

'