AKTUELNO

Zdravi zeleni čaj je jedan od najstarijih lekova i koristi se vekovima za prevenciju i lečenje raznih bolesti.

Prvo, zeleni čaj sadrži alkaloide, uključujući i kofein, koji je odgovoran za tonus kože i održava energetski balans u organizmu, kao i stimulisanje mentalnih i fizičkih performansa.

Drugo, korisna supstanca tanin zelenom čaju daje jedinstven ukus. Tanin jača krvne sudove, pomaže varenje i ima svojstva dezinfekcije, uključujući sposobnost da izlučuje i radioaktivne elemente. Zato se zeleni čaj smatra odličnim za prevenciju raka.

Treće, zeleni čaj sadrži mnogo katehina - poznati antioksidans koji poboljšava metabolizam i, po mnogima, pomaže da se sačuva lepota i mladost.

Zeleni čaj se često koristi u raznim dijetama - uglavnom zbog katehina, koje normalizuju težinu i vrši prirodnu detoksikaciju tela. Pored ove tri komponente zeleni čaj sadrže redak vitamin P, sprečava upale, toksičnost, alergijske reakcije, jača imuni i kardiovaskularnog sistem.

Veoma je korisno da pijete zeleni čaj, jer takođe smanjuje temperaturu tela i uklanjanje umor brzo.

Foto: Unsplash.com

Sladoled od zelenog čaja

Osvežavajući alternativa klasičnim ukusima – sladoled od zelenog čaja je savršen kao letnje desert.

Sastojci:

1 litar punomasnog mleka

5 kašičica zelenog čaja

7 kašika šećera​ 

Pola konzerve kondenzovanog mleka

Priprema:

Stavite mleko na srednje jakoj vatri. Ne dozvolite da proključa i dodajte mleku šećer i zeleni čaj. Poklopite šerpu poklopcem i ostaviti na laganoj vatri.

Procedite mleko, dodajte kondenzovano mleko i staviti ga u kalup. Stavite u zamrzivač na 2 sata. Izvadite iz zamrzivača, malo otopite i nežno umutite u krem u blenderu.

Rasporedite sladoled u šolje i ostavite sladoled u zamrzivač još dva sata.

#Sladoled

#zeleni čaj