AKTUELNO

Jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina ostavljanja voća (pa i nekog povrća) za zimu jeste sušenje.

Mnogi vole prijatan ukus sušenog voća, da i ne spominjemo priličnu slatkoću; pored toga, ono dugo sačuva hranljivu vrednost. Sušenog voća obično ima po bolje snabdevenim radnjama i specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, ali možete ga napraviti i same. Niste nikad sušile voće, a htele biste da pokušate? Nije teško, verujte.

Foto: Pixabay.com

Za sušenje su najpogodnije jabuke, kruške, šljive, kajsije, grožđe i smokve. Odaberite zdrave i zrele plodove, operite ih pod tekućom vodom, ocedite i spustite u kipuću vodu. Posle četiri do pet minuta izvadite ih i dobro ocedite. Plodove koji su manji možete odmah da rasporedite na rešetkastu podlogu za sušenje (može i žičana rešetka za roštilj iz pećnica ili ram presvučen metalnom mrežom koja ne rđa). Krupnije plodove (jabuke, kruške) isecite na kriške ili tanke kolutove. Kajsije je najzgodnije raspoloviti i izvaditi im koštice.

Pećnica treba da bude na između 50 i 70 stepeni Celzijusa. Rešetku sa voćem stavite u sredinu, a na dno pećnice stavite aluminijumsku foliju (na nju će da kaplje sok koji voće ispušta). Vrata pećnice nikako ne treba da budu sasvim zatvorena; stavite između vrata drvenu varjaču ili neki sličan predmet – potrebno je da para nesmetano izlazi.

Kada je voće dovoljno osušeno (to ćete najlakše utvrditi ako ga pritisnete prstom – ukoliko je dovoljno osušeno, iz njega neće izlaziti sok), izvadite ga i ostavite na čistu belu hartiju ili platno, kako bi se na vazduhu sušilo još koji dan. Sušeno voće najbolje se očuva u papirnim ili platnenim kesama. Podrazumeva se da te kese treba da budu na suvom mestu.

Šta još da vam kažemo, osim – nemojte ga sve odmah pojesti, goji!

#Sušenje

#Voće