AKTUELNO

Postoje dva tipa ljudi - koji nakon dva shvate da prehlada neće proći sama i odu kod lekara i oni koji ignorišu simptome i govore da ih nešto malo “grebe” u grlu.

Prehlada je uglavnom bezazlena i prođe za nekoliko dana, međutim, simptomi ozbiljnih bolesti mogu biti vrlo slični prehladi.

Simptomi traju duže od tri sedmice Iako tri nedelje zvuči puno za prehladu dr. Shanna Levine kaže da je normalno da traje 21 dan. Međutim, ako kašalj i drugi simptomi tipični za prehladu potraju duže, mogu biti simptom astme, upale pluća... Ako simptomi s vremenom pogoršavaju, to je još jedan znak da se ne radi o običnoj prehladi

Simptomi se vraćaju i jači su nego preBolest se u jednom trenutku smiri, ali se potom simptomi vrate u mnogo gorem obliku. Takvo stanje iziskuje obavezan odlazak lekaru jer može biti povezano sa bronhitisom ili upalom pluća.

Foto: Printscreen Youtube

Gubitak težineAko je razlog smanjen unos hrane, onda taj simptom nije zabrinjavajući. Ali, ako jedete uobičajeno, prehlađeni ste i gubite težinu to može biti povezano sa bolestima štitne žlezde, nekim oblicima raka, pa i sa AIDS-om

Foto: Pixabay.com

Pištanje Kašljanje je tipičan simptom prehlade, ali ako je popraćeno piskutavim zvukom i stezanjem u prsima to znači da se pojavljuje napad astme. Tokom napada astme dolazi do oticanja disajnih puteva (laički rečeno) te disanje postaje otežano, kao da pokušavate da dišete kroz slamku napunjenu vatom.

#Bolest

#Prehlada

#Simptomi

'