AKTUELNO

Saznajte na koje hormone da obratite pažnju ako imate problema sa metabolizmom i kilogramima.

ESTROGEN

Previsok ili prenizak nivo estrogena može prouzrokovati nastanak viška kilograma. Visok nivo estrogena u telu može iritirati ćelije koje u telu proizvode insulin, čineći vas otpornim na insulin i nivo šećera u krvi raste, što dovodi do povećanja telesne težine.

Nizak nivo estrogena takođe može prouzrokovati stvaranje neželjenog viška. To se često dešava tokom perioda menopauze koji žene prolaze kasnije u životu.

Ćelije jajnika više ne proizvode estrogen, pa telo počinje da traži estrogen na drugom mestu.

Jedan izvor jesu masne ćelije. Šta onda telo čini da stvari vrati u ravnotežu? Počinje da pretvara sve dodatne izvore energije u masti, što dovodi do viška kilograma, posebno u donjem delu tela.

KORTIZOL

Kortizol je steroidni hormon koji proizvode nadbubrežne žlezde i uglavnom se izlučuje kada smo pod stresom, kada smo depresivni, uznemireni, besni ili fizički povređeni.

Kortizol je taj koji reguliše nivo energije. Ali na njega treba obratiti pažnju jer visoki nivoi mogu dovesti do hiperinsulinemije, povećanog odlaganja visceralne masti i sazrevanja masnih ćelija, što sve može dovesti do dodavanja brojeva na vagi.

PROGESTERON

Progesteron i estrogen moraju biti u ravnoteži da bi telo funkcionisalo pravilno.

U stvari, pad progesterona zbog menopauze, stresa, konzumacije hrane koja sadrži antibiotike i hormone ili upotreba kontracepcijskih pilula može na kraju dovesti do pada progesterona. Rezultat? Povećana telesna težina, a moguća je pojava depresije.

GRELIN

Za grelin se mođe reći da je hormon gladi. Grelin pomaže u podsticanju apetita i povećanju taloženja masti. Uglavnom ga luči stomak, kao i tanko crevo, pankreas i mozak.

Povišeni nivo grelina u krvi mogu dovesti do povećanja telesne težine. Gojazni ljudi su posebno osetljivi na grelin, jer ih podstiče da jedu još više.

Nivo grelina takođe može porasti kada ste na restriktivnoj dijeti ili postite.

TESTOSTERON

Da, da i žene proizvode testosteron, mada u manjim količinama od muškaraca. Testosteron ženama pomaže u sagorevanju masti, jača mišiće i kosti i povećava libido.

Kod žena jajnici proizvode ovaj hormon, ali starost i stres mogu imati veliki uticaj, snižavajući nivo testosterona. Što može dovesti do povećanja stresa i upala, što na kraju rezultira većim nakupljanjem masnih naslaga.

Foto: Promo/Herbafast

MELATONIN

Melatonin se proizvodi u epifizi duboko u vašem mozgu. Pomaže vam u održavanju cirkadijalnog ritma, tako da spavate i budite se na znak. Kada nivo melatonina prirodno poraste noću, oslobađa se hormon rasta, koji pomaže telu da zaraste, izgradi mišiće i poboljša gustinu kostiju.

Ali ako je vaš cirkadijalni ritam prekinut, ne spavate dovoljno ili vam soba jednostavno nije dovoljno mračna noću, vaše telo pokreće reakciju na stres, što ponovo može dovesti do stvaranja viška kilograma.

GLUKOKORTIKOIDI

Zapaljenje je važan deo procesa zarastanja. Ali hronično zapaljenje može dovesti do nekih nesrećnih ishoda, uključujući povećanje telesne težine. Glukokortikoidi zapravo pomažu u smanjenju upale. Ali oni takođe regulišu upotrebu šećera, masti i proteina u vašem telu.

Utvrđeno je da glukokortikoidi, međutim, ne favorizuju šećer ili glukozu kao energiju za vaše telo i smanjuju njhovo korišćenje u telu kao izvor energije.

U kakvu poziciju to vas stavlja?

Može doći do povišenog nivoa šećera u krvi zbog insulinske rezistencije, i obično, gojaznosti ili čak dijabetesa ako se ne kontroliše.

Važno je da ne zaboravite da su hormoni ti koji zajedno rade na povećanju ili smanjenju apetita i skladištenja masti. Ako taj sistem ne radi kako treba, možda ćete se iznova boriti sa problemom viška kilograma.

Srećom, promene u ishrani i načinu života mogu imati snažne efekte na hormone. Zato, ukoliko i pored promene načina života ne vidite napredak – ne zaboravite da proverite i hormone.

Autor: Pink.rs

#Hormoni

#Kilogrami

#Zdravlje