AKTUELNO

Ispijanje zelenog čaja pokazalo je brojne efekte kada je reč o gubljenju kilograma, ali naučnici su nedavno otkrili i kako ovaj napitak utiče na holesterol

Ispijanje zelenog čaja smanjuje loš holesterol, dok nivo dobrog holesterola ostaje nepromenjen. Učestalije ispijanje ovog lekovitog napitka može imati značajne učinke po zdravlje celog organizma, pokazali su rezultati poslednje studije kineskih naučnika.

Prema njihovom istraživanju, zeleni čaj redukovao je ukupan nivo holesterola za 7,2 miligrama po decilitru u odnosu na osobe koje tokom posmatranog perioda od tri meseca nisu konzumirale zeleni čaj ili njegove ekstrakte.

– Analiza je pokazala da je konzumacija napitaka zelenog čaja ili njegovih ekstrakata rezultirala znatnim smanjenjem koncentracije lipo-proteina niske gustoće (LDL) u ukupnom holesterolu, dok se na koncentraciju lipo-proteina visoke gustoće (HDL) nije odrazila – objavili su kineski naučnici sa univerziteta Union Medical Collegea u Pekingu u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Koncentracija lošeg holesterola, odnosno LDL-a, smanjila se za 2 odsto zahvaljujući zelenom čaju.

Međutim, naučnici sa kalifornijskog univerziteta Irvine tvrde da je smanjivanje lošeg holesterola prilično malo zbog čega upozorava da se zeleni čaj ne bi smeo preporučivati umesto dokazanih lekova za smanjenje holesterola kod ljudi s visokim holesterolom.

#Zdravlje

#holesterol

#zeleni čaj