AKTUELNO

Potrudite se da ljubimcu omogućite dovoljno fizičke aktivnost, jer je neophodna da bi bio srećan.

Vežbanjem pas troši višak energije, jača imunitet, sprečava gojaznost. Zato treba svaki dan da bude aktivan - da trči, šeta, igra se. Samo će tako biti veseo, zdrav i poslušan.

Trčanje

Najbolja aktivnost za psa je da ga pustite da se istrči i istražuje okolinu. Za to vreme džogirajte, vozite bicikl, šetajte, ali birajte mesto gde možete da mu skinete povodac. Ako ga držite za povodac dok se bavite sportom naučite ga da ide u korak sa vama.

Foto: Unsplash.com

Koliko je dovoljno?U proseku 1-2 časa dnevno.

Šetnja

Birajte mesto gde može da istražuje okolinu.Ovo je najzdravija fizička aktivnost za vas i psa. Ljudi koji imaju pse nedeljno šetaju 300 minuta, a oni koji ih nemaju upola manje. Ipak, da bi šetnja imala efekta mora da traje najmanje 30 minuta. Idite u šetnju svakog dana u isto vreme jer će tako pas biti uzbuđen.

Interaktivne igre

Psi su najsrećniji kada se igraju sa vlasnikom. Najbolja igra je da mu bacate loptu, frizbi ili grančicu i da je on donese. Svaki put bacajte sve dalje. Vi se nećete umoriti, a on će biti oduševljen.

Prilagodite se pasmini

Koliko fizičke akttivnosti je potrebno psu zavisi od pasmine, starosti psa i zdravlja.Psi koji imaju kratak nos mogu da imaju problema sa disanjem, a psi skloni nadutosti (doberman, nemački ovčar) ne smeju da budu aktivni posle ručka. Dugo trčanje se ne preporučuje mladim psima, jer im se kosti nisu potpuno razvile.

#Pas

#Trčanje

#Šetnja