AKTUELNO

Sigurno ste primetili da brkove ima najveći broj sisara, ali koja je njihova funkcija!? Za početak, nije jedna - ima ih više!

Vibrisi (lat. vibrissae), tačnije, brkovi, između ostalog, životinji pomažu da odredi gde se nalazi u prostoru.

Pomoću njuške i brkova psi otkrivaju svet, a za to su zaslužne Merkelove stanice – posebni receptori na koži koji su povezani sa nervnim završecima koji psu pomažu da se orijentiše.

Ovi delovi imaju važnu funkciju jer utiče na proces uzimanja hrane, komunikacije sa drugim vrstama, ali i agresije, držanja položaja glave tokom radnji kao što su plivanje ili pomeranje glave.

Uz pomoć brkova, psi mogu bolje da vide objekat, čak i u mraku, onda kada su druga čula slabija, a daju im i informacije o veličini, obliku i brzini objekata u okolini.

Završeci brkova su puni nerava koje šalju informacije mozgu.U jednom istraživanju LiveScience je naveo i da brkovi mogu da pokažu kako se pas oseća. Ukoliko ga nešto ugrožava, refleksno će usmeriti brkove u tom pravcu. Naučnici, zbog toga, veruju da brkovi imaju izuzetno važnu ulogu u odbrambenom sistemu pasa pri susretu sa predatorima, ili drugim psima.

Završeci brkova su puni nerava koje šalju informacije mozgu, a pas će instiktivno držati glavu van vode, kada se u njoj bude našao, upravo zahvaljujući njima.

Oni su jedan od senzora koji psu pomažu da skenira prostor u kojem boravi.

U zavisnosti od pasmine zavisi i dužina i debljina brkova. Oni kod pasa mogu i da se skrate jer ne postoji receptor bola u njima, ali to svakako nije preporučljivo jer bi mogao da bude dezorijentisan dok ponovo ne izrastu.

#životinje