AKTUELNO

Zdraviji, a podjednako ukusan.

Stari recept pekmeza, koji se kuva na šporetu, oduševiće vaše ukućane. 

Sastojci:

4 kg šljiva (očišćenih od koštica)

Po želji:

1/2 kašičice cimeta

1/2 kašičice mlevenog karanfilića

2-3 kašike ruma (ili rum šećera)

Priprema:

Domaći pekmez od šljive bez šećera se pravi tako što se voće ukuvava.

Foto: Pixabay.com

Dužim kuvanjem isparava voda iz voća pa se istovremeno pojačava koncentracija prirodnog šećera iz plodova voćki.

Pekmez se mora dobro ukuvati, takoreći dok sa varjače ne počnu otpadati komadi. On ne bi trebao biti tečan, već gušće konzistencije.

Za ovaj pekmez od šljiva bez šećera i konzervansa potrebno vam je 4 kilograma plodova.

Izaberite slatke i zrele plodove, operite ih i izvadite im košpice.

Kuvajte na umerenoj vatri. Pažljivo mešajte i pripazite da ne zagori.

Kuvanje treba da bude toliko dugo dok pekmez ne postane gust i taman. Treba da bude toliko gust da varjača stoji uspravno u njemu.

Pred kraj kuvanja, po želji, možete dodati kašičicu cimeta ili malo ruma.

Kada se smesa ohladi uspite ih u tegle na koje ste prethodno stavili celofan koji ste sterilisali alkoholom. Zatim tegle hermetički zatvorite.

Prijatno!

#domaći pekmez

#pekmez

#šljiva