AKTUELNO

Ljudi putuju po celom svetu kako bi videli neverovatne turističke znamenitosti i istorijska mesta.

Neke turističke atrakcije, međutim, zabranile su turistima fotografisanje - a ukoliko putnici ne bi poštovali pravila mogli bi da upadnu u velike probleme.

Iako neke atrakcije zabranjuju fotografisanje isključivo zbog zaštite eksponata, posebno od fotografisanja blicem, druge su donele ovu odluku iz neeto drugačijih razloga.

Tako neke države sam čin fotografisanja smatraju neprimerenim, posebno ako je reč o verskom mestu, dok drugi kažu da su turisti previše nepristojni.

Otkrivamo vam na kojim mestima je zabranjeno fotografisanje:

Ajfelova kula, Francuska

Turisti možda nisu svesni da je fotografisanje Ajfelovog tornja noću protivzakonito. Čuveni svetlosni spektal zaštićen je autorskim pravima. Međutim, još uvek možete da fotografišete po danu, a do sada nije bilo evidentirano hapšenja posetilaca koji su snimali fotografije preko noći.

Foto: Tanjug AP/Francois Mori

Muzej Van Gog, Amsterdam

Mnogi muzeji zabranjuju fotografisanje, iako samo blic može da ošteti umetničko delo. Van Gogov muzej u Amsterdamu jedan je od retkih koji gostima ne dozvoljava da se uopšte fotografišu umetnička dela. Umesto toga, posetioci mogu da se slikaju u predsoblju ili na određenim „selfi zidovima“.

Dolina kraljeva

Zabrana fotografisanja u Dolini kraljeva u Egiptu ima za cilj zaštitu objekata. Obilazak mora da protekne u potpunoj tišini, a svako snimanje kamerom ili mobilnim telefonom je najstrože zabranjeno.

Sikstinska kapela

Sikstinska kapela ne dozvoljava nikakvo fotografisanje, uključujući plafon koji je oslikao Mikelanđelo kako bi sprečila bilo kakvo oštećenje. Ipak, to nije jedini razlog, 1980. i 1994. godine odrađena je prva restauracija kada su freske prvi put profesionalno očišćene. Za tako skup projekat Vatikan je morao da pronađe sponzora, a na tenderu je pobedila televizijska mreža Nippon iz Japana koja je ponudila 4,2 miliona dolara u zamenu za ekskulzivna prava.

Iako im je licenca za slike istekla, zabrana ostaje na snazi, te će svi turisti bicti javno osramoćeni ako ih uhvate i izbace iz kapele.

Foto: Pixabay.com

Ulica voza Hanoja, Vijetnam

Ulica u Hanoju zabranila je turistima pravljenje selfija nakon što su rizikovali živote pozirajući ispred voza koji se sporo kreće. Čuvena „ulica vozova“ u staroj četvrti izdala je zabranu nakon što je voz bio prisiljen da hitno stane zbog ogromne gužve turista. Znakovi i postavljene barijere sada upozoravaju posetioce da se ne fotografišu.

Plaža Mai Khao, Tajland

Plaža Mai Khao na Puketu je popularna lokacija za selfije zbog blizine aerodromske piste, odnosno činjenice da avioni lete veoma nisko iznad plaže. Međutim, turistima koji ometaju poletanje, kako bi napravili fotografiju, preti zatvor, a ova zabrana je uvedena nakon brojnih smrtnih slučajeva koji su se desili na ovoj plaži.

Gion okrug, Japan

Turiste u Japanu upozoravaju da prestanu da se fotografišu u okrugu Gion u Kjotu nakon niza optužbi za uznemiravanje gejša u tom području. Neke od zaposlenih gejša tvrde da su ih putnici pratili i jurili po ulicama, što je dovelo do stroge zabrane.

Kuća Ane Frank, Amsterdam

Još jedno mesto u Amsterdamu koje zabranjuje selfije i fotografije je kuća Ane Frank isključivo zbog zaštite artefakta, ali i da spreči bilo kakvo ometanje drugih turista. Obiđite kafić ili prošetajte ulicama da biste snimili slike spoljašnji deo kuće Ane Frank.

Šta je još zabranjeno slikati?

- Muzej Westminster Abbey u Londonu

- Unutrašnjost Tadž-Mahala

- Amiše u SAD

- Kapelu Rošlyn u kojoj je sniman „Da Vinčijev kod“

- Određene oblasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u kojima se nalaze palate, mostovi i zgrade vlade.

#Fotografija

#Putovanja

#Turisti

#Zabrana