AKTUELNO

Ako se sasvim prepustite situaciji sedenja, mišići će da izgube tonus, a i kilogrami će lakše da se "lepe".

Budite kreativni u osmišljavanju treninga, ali vodite računa da ne mogu baš sve vežbe da se izvode u kućnim uslovima. Zato vam ovom prilikom predlažemo vežbe sa šipkom. One ne zahtevaju puno prostora i skakanja, a efikasno zatežu mišiće.

Inače, šipka je kao sportski rekvizit odavno prihvaćena, jer gotovo svaku vežbu može da učini složenijom i zahtevnijom, a istovremeno ne samo što doprinosi zategnutosti mišića, već utiče i na to da oni zadrže elastičnost.

Kao rekvizit u domu može da posluži bilo koja šipka dugačka najmanje metar.Koje vežbe sa šipkom su efikasne i kako da ih izvodite savetuje Vesna Janjušević, strukovni terapeut Centra za korektivnu gimnastiku.

Izdržaj - Podignite nogu i zadržite je u tom položaju. Šipku držite u ruci suprotnoj od savijene noge i podignite je od tla. U ovom položaju nastavite da podižete nogu nagore 20 puta ne savijajući se. Ponovite vežbu i na drugoj strani.

Foto: Unsplash.com

Veslanje - Stomak i zadnjica su zategnuti. Rukama držite krajeve šipke. Desna ruka je pored glave, a leva na levom kuku. Levom rukom gurajte šipku nagore do iznad glave, a zatim vraćajte, dok desnom rukom gurate šipku nadole. Ponovite 10 puta na obe strane.

Pomeranje noge - Šipka je u desnoj ruci oslonjena o pod tako da ruka bude zategnuta. Zategnite stomak i zadnjicu, pa pomerajte desnu nogu u stranu do šipke i vratite. Ponovite 10 puta na desnu stranu, pa uradite isto i sa leve strane.

Čučanj - Stomak i zadnjica su zategnuti. Šipku držite u rukama ispred tela, a desnu nogu prebacite preko leve i spustite se u čučanj. Podignite se, pa iskoračite desnom nogom i zategnite stopalo prema licu, zatim prebacite desnu nogu unazad iza leve i opet u čučanj. Vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu drugom nogom. Uradite po 10 čučnjeva jednom i drugom nogom.

Napomena: Sve vežbe se izvode u stojećem stavu

#Trening

#vežbanje

#šipka