AKTUELNO

Postoje neke namirnice koje ne biste trebali davati svojim ljubimcima

Ljudi svoje kućne ljubimce često smatraju članovima porodice, no ne smiju zaboraviti da su njihove potrebe drugačije od ljudskih, ali da im je itekako potrebna različita vrsta hrane.

Iako nije otrovno davati pseću hranu mačkama i obrnuto, trebate znati da mačija hrana sadrži viši nivo proteina i kalorija. Dok psima treba ishranu koja je bogata vlaknima, hrana za mačke takođe se sastoji od visokog nivoa taurina.

Psi i mačke trebalo bi da izbegavaju pasulj. Glavni problem konzerviranog pasuja je u tome što sadrži konzervanse i so koji su opasni za kućne ljubimce. Naprimer, pola šoljice konzerviranog pasulja sadrži od 400 do 500 miligrama natrija, ali tolerancija natrijuma kod mačaka i pasa je vrlo niska.

Najveći ljubitelji tune su mačke, ali čak je i psi ponekad mogu smatrati poslasticom. Čak i ako vaša mačka to zahteva, ne biste trebali da je hrane konzerviranom tunjevinom, jer ona može sadržavati živu koja može biti otrovna za vašu mačku, ali i psa.

Psi obično vole puter od kikirikija i on im dođe kao poslastica. Ali neki proizvođači u njega dodaju ksilitol koji je toksičan za kućne ljubimce. Ksilitol je zaslađivač koji se koristi umesto šećera, jer sadrži manje kalorija. Ksilitol može izazvati zatajenje jetre kod kućnih ljubimaca.

Sirovo testo za hleb koje sadrži kvasac može dovesti do trovanja kod pasa.

Trebalo bi izbegavati davati velike količine mleka psima i mačkama. Ovaj proizvod sadrži masnoće koje mogu dovesti do gojaznosti. Osim toga, davanje pune činije mleka psima i mačkama može dovesti do proliva, uznemirenog želuca i povraćanja. I nemojte zaboraviti da su oni poput nas i mogu biti netolerantni na laktozu.

Bademi uglavnom nisu zabranjeni, ali postoje neki rizici ukoliko ih dajete svojim ljubimcima. Konzumacija velike količine badema dnevno kod kućnih ljubimaca može uzrokovati želudačne tegobe, gojaznost i pankreatitis. Simptomi mogu uključivati ​​povraćanje, nadimanje i proliv.

Citruse takođe nemojte davati svojim mačkama.

#Hrana

#Mačka

#Pas