AKTUELNO

Korak po korak do najukusnije niške gibanice:

Na dasku za mešanje prosejati 1kg oštrog brašna, dodati mu malo ulja, posoliti i mladok vodom zamesiti testo tvrdo kao za svaku pitu.

Zatim podeliti testo na 21 jufku i pokriti ih sve salvetom da malo odstoje.

Razviti na dasci oklagijom 3 jufkice u 3 male kore i svaku koru namazati rastopljenim maslacom. Zatim kore složiti jednu na drugu i pažljivo oklagijom razvlačiti. Kada je ova nova kora lepo razvijena u debljini kore za rezance, staviti je na čist vreo šporet i ispeći joj prvo jednu, a zatim drugu stranu.

Tokom pečenja kore će se odvojiti jedna od druge i tako će se odjednom dobiti 3 ispečene kore. Tako postupiti i sa ostalim korama i uviti ih, pečene u čitu belu salvetu.

Za to vreme spremati nadev za gibanicu.

U veći sud ubaciti 500gr masnog ovčjeg sira, 250gr kajmaka, 8 celih jaja, kašiku istopljenog maslaca, soli i malo sitnog belog bibera. Doliti i mleka, tako da postane mlečna masa.

Zatim pripremiti posudu u kojoj će se gibanica peći, najbolje dublju šerpu koju ćete premazati maslacem.

Prethodno u jednoj posudi istopite maslac.

Ređajte gibanicu na sledeći način:

Na dno podmazane šerpe stavite koru, poprskajte je maslacem, a zatim je zalijte 1 kašikom nadeva, ali tako da bude ravnomerno i podjednako natopljena kora. Još je bolje svaku koru umočiti u pripremljenu žitku masu, pa je onda spuštati u šerpu.

Preko staviti drugu koru i postupati tako sve dok se sud za tri četvrtine svoje dubine ne ispuni.

Razbiti još 2 jajeta, dodati 2dl mleka, malo posoliti, dobro razumititi i preliti preko gibanice.

Odozgo poprskati maslacem i peći gibanicu 1 sat. Za vreme pečenja više puta gibanicu probušiti da bi se onaj preliv slio u nju.

Pitu poslužiti toplu.

#Gibanica

#Pita

#Recept