AKTUELNO

Jogurt je značajan izvor kalcijuma, fosfora, joda, cinka i vitamina B5, kao i vitamin B12 koji čuva crvena krvna zrnca i pomaže u očuvanju živčanog sistema. Takođe, jogurt pomaže u prevenciji osteoporoze, uz odgovarajuću pravilnu ishranu.

Zbog prekomernog konzumiranja soli ljudi imaju problem s visokim krvnim pritiskom, bolestima srca i bubrega. U tome može pomoći kalijum iz jogurta koji izbacuje višak soli iz organizma.

Ne sme se zaboraviti da se jogurt dobija iz mleka, što znači da ljubitelji ove namirnice dobijaju i veliku količinu proteina, kao sve ostale vitamine i materije koje se nalaze u mlečnim proizvodima.

Jogurt može pomoći u borbi protiv viška kilograma i to zbog svoje visoke nutricionističke vrednosti, malo kalorija i visoke doze kalcijuma. Takođe, on će regulisati probavu i uspostaviti ravnotežu u organizmu ako je ona narušena.

Jogurt možete piti, a možete ga koristiti i kao dodatak raznim jelima. Prelijte salatu od krastavaca jogurtom. Koristite ga kao osnovu za hladne supe ili razne soseve. On se može upotrebiti i kao zamena za majonez ili pavlaku, kao sos za meso i povrće.

Osim toga, s jogurtom možete kombinovati suvo i sveže voće, a ako dodate i malo ovsenih pahuljica, dobićete najbolji doručak.

#Zdravlje