AKTUELNO

Saznajte kako da svakodnevno vodite računa o higijeni nosa i sprečite prodor virusa i bakterija.

Fiziološki rastvor predstavlja rastvor natrijum hlorida u sterilisanoj vodi. Uglavnom primenu fiziološkog rastvora gledamo kroz parenteralnu primenu i nadoknadu tečnosti pacijenata koji su dehidrirali, ili im je onemogućena adekvatna ishrana i unos tečnosti. Pored ove primene različiti oblici fizioloških rastvora se koriste i u obliku sprejeva za lokalnu primenu. Dodatak etarskih ulja pomažu da se sluznica nosa obloži, poboljša prohodnost nosa. Propolis i N-acetilcistein pomažu u borbi protiv virusa i bakterija i čiste nos.

U obliku spreja, ali i za lokalnu primenu se koriste različiti sprejevi za sluzokožu nosa. Obzirom da nema štetnih efekata ovi oblici igraju ključnu ulogu u održavanju higijene nosne šupljine, vlaženju nosne šupljine, ali i ispiranju pa su efikasno sredstvo kod virusnih prehlada i alergijske kijavice. Velika prednost sprejeva je ta što dolazi do adekvatnog raspršivanja u nosnom hodniku, a redovna primena utiče na smanjenje sluzi i pospešuje toaletu nosnog hodnika. Fiziološki rastvori su uglavnom izotonični, ali na tržištu postoje i hipertonični. Hipertonični u svom sastavu imaju veću koncentraciju soli, ali su svakako i one odličan izbor za pomenute tegobe. 

Upotrebom sprejeva, a ne kapi imamo snažno dejstvo za određene ćelije koje se tu nalaze, tu se misli pre svega na cilije. One u nosu vlaže vazduh na putu prema plućima vezuju bakterije, sprečavaju im ulazak u ćelije, ali i utiču na to da osećamo mirise. Pored pomenutog jasno je da je oblik spreja jedini akekvatan. Po najnovijim studijama, ako očuvamo cilije zdravim imaćemo uspešnu borbu protiv rinitisa i sinuzitisa.

Foto: Promo/Abela Pharm

Snaga fizioloških sprejeva sa etarskim uljima nane i eukaliptusa je ta imaju širok dijapazon primene, a pored toga su proizvodi koji se mogu kupiti bez recepta. Ukoliko nam mogućnosti dozvoljavaju treba ih koristiti i kod skroz zdravog organizma zbog gore pomenutih pozitivnih dejstava. Obzirom da nemamo štetne efekte mogu se koristiti više puta u toku dana kao prevencija, kao sredstvo za vlaženje.

Još jedna stvar koju treba pomenuti, a veoma je značajna, je česta zabuna pacijenata da li mogu koristiti dva ili više preparata za nos. Upravo je to prednost ovakvih sprejeva zato što vrše toaletu nosne sluznice, razbijaju guste sluzi, oslobađaju epitel za dejstvo lekova. Takav primer je i primena steroidnih sprejeva za nos. Preporuka je da se vrši toaleta nosa više puta na dan fiziološkim sprejevima sa etarskim uljima nane i eukaliptusa zajedno sa N-acetilcisteinom i propolisom koji smanjuju otok sluzokože nosa, čiste nos, olakšavaju disanje.

Autor: Pink.rs

#Fiziološki rastvor

#Nos