AKTUELNO

Trudite se da izbegavate ili u što manjoj meri konzumirate sledeće namirnice ako ste zabrinuti za zdravlje vašeg srca.

Zaslađene žitarice

Čak i hrana koja izgleda kao deo uravnotežene dijete, kao što su žitarice za doručak, može se zasititi šećerom. Kombinacija rafinisanih ugljenih hidrata i šećera ujutro će dovesti do upala i učiniti da šećeru krvi varira gore i dole, tako da ćete tokom celog dana tražiti još više šećera. Umesto toga, bolje uzmite malo voća uz jaja ili avokado na tostu.

Kolači i peciva

Većina pečenih proizvoda, naročito onih koja su komercijalno proizvedena, puna su šećera i zasićenih masti (poput maslaca ili palmovog ulja) ili trans masti (kao što je delimično hidrogenizovano biljno ulje), koje utiču na stvrdnjavanje i zapušenje krvnih sudova. Ova dva sastojka zajedno daju najgori mogući nutricionističko rešenje.

Foto: Unsplash.com

Margarin

Trans masti su takođe uobičajene u margarinu koji se često prodaju kao zdravija alternativa maslacu. Da biste bili sigurni, izaberite mekani, mazljivi margarin koji ne sadrži delimično hidrogenizovana ulja, ili se držite maslinovog ulja.

Pica

Posle suženog i mesa sa roštilja, pica je na drugom mestu na listi najgore hrane za srce. Sadržaj natrijuma kao i zasićenih masti u pici je jako visok. Ako ne možete da odolite pici, preporuka je da je spremate kod kuće, ili se odlučite za vegetrijansku varijantu pice.

Dijetalna gazirana pića

Ova pića mogu biti i bez masnoća i nula kalorija, ali dodaci u ovim vrstama pića imaju svoju tamnu stranu i stvaraju utisak da su zdravi, a zapravo nisu. Neke studije pokazuju da ljudi koji piju puno ovakvih pića imaju tendenciju da prekomerno kompenzuju i konzumiraju više kalorija nego što bi to inače značilo, dok druga istraživanja sugerišu da dodaci u ovim pićima mogu zapravo izmeniti gastrointestinalne bakterije i učiniti ljude sklonijim težnji ka šećeru.

Da biste očuvali zdravlje vašeg srca, preporuka je da pređete na zdravu ishranu sa dosta ribe, svežeg voća i povrća, i žitarica i mahunarki u izvornom obliku.

Foto: Promo/Abela Pharm

Pored toga, za zdravlje i dobro stanje srca i krvnih sudova preporučuje se potpuno prirodan preparat Cardiovitamin®. Cardiovitamin® doprinosi elastičnosti i regeneraciji krvnih sudova, jača srčani mišić ipomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara. Više o Cardiovitaminu® i njegovom dejstvu pročitajte OVDE.

Autor: promo

#Hrana

#zdravlje srca