AKTUELNO

Udaljen četiri sata vožnje trajektom od Atine, ostrvo Naksos, pravo je mesto za odmor u poređenju na njegove užurbane komšije Mikonos i Santorini.

Kada siđete sa trajekta i izvučete se iz gužve, izlazite na pločnik na kom se hobotnice, prebačene preko štapova, njišu na vetru.Nekoliko koraka dalje ulazite u lavirint ulica popločanih kaldrmom. Stigli ste na Naksos, glavni grad istoimenog grčkog ostrva.

Naksos je najveće ostrvo Kiklada. Takođe je, sa svim izvorima hrane na ostvru, samo sebi dovoljno.Stanovnici Naksosa već hiljadama godina obrađuju 165 kvadratnih kilometara raznolikog terena ostrva.

Danas stotine hiljada turista godišnje uživa u plodovima tog rada, kroz gastronomsko blago.Prema mitologiji, ovo ostrvo blagoslovio je Dionis, bog vina, pa je zbog toga toliko bogato.

Zbog nedostatka prirodnih luka, ribolov nije primarni izvor hrane, umesto toga krave pasu na poljima koja natapa morska magla, tim poljima se slobodno kreću i koze, a ovce na kamenim brdima slobodno pasu divlji origano i timijan, navodi National Geographic.

Stanovnici Naksosa ne štede produkte svog ostrva prilikom pripremanja hrane.Petao u crvenom sosu, divlji zec, kozje meso, i kolači od oraha su neki od specijaliteta koje morate da probate ukoliko se nađete na ovom mestu.

#Putovanja