AKTUELNO

Ukoliko vas često muče gasovi i nadutost stomaka, ovo je tekst za vas!

Imate gasove neuobičajeno često? Neugodno je i neprijatno, ali svi se bore protiv toga. Ako vam se ova pojava iznenada javila, jedan od krivaca mogu biti neke od vaših toksičnih navika. Gastroenterolozi ističu sedam stvari koje bi objašnjavaju zašto imate gasove češće nego obično.

1. Dosta gaziranih pića

Ispijanje dosta gaziranih pića, žvakaćih guma i sokova na slamčicu, može prouzrokovati da se vazduh zaglavi u debelom crevu, pri čemu uzrokuje do 50 % prekomernih gasova i nadutost. Ako ne želite da vam se ovo dešava, smanjite konzumaciju ovih proizvoda.

2. Previše slatkiša

Vaše telo ne može isprati zamenske šećere kao što su sorbitol ili zilitol (zaslađivači koji se nalaze u mnogim varijantama žvakaćih guma i bombona bez šećera), tako da mogu boraviti u crevima i fermentirati. Prirodni šećeri mogu vam takođe stvoriti nadutost, naročito fruktoza (voćni šećer), jer neki ljudi nemaju enzim koji je potreban da ih razgrade. Izbacivanjem šećera iz ishrane, nestaće i suvišni gasovi i nadutost.

3. Salate su zdrave, ali…

Iako zdrave, salate od specifične vrste povrća kao što su kelj, kupus i brokoli ( ili sve što ako stavite u kontejner, proizvodi taj sumporni miris), sadrže ugljene hidrate koji ih otežavaju varenje. Dok borave u vašim crevima, proizvode gas. 

Foto: Promo

4. Pod pritiskom ste

Stomak i emocije su čvrsto povezani mrežom nerava i neurotransmitera koji su naučnici nazvali vašim drugim mozgom. Uznemireni um može da izazove štetu i kod vaših creva. Redovno praktikovanje umirjućih tehnika kao što je meditacija može da vam smiri i um i telo.

5. Mleko nije uvek Vaš najbolji prijatelj

Netolerancija na laktozu (nemogućnost proizvodnje laktata, enzima koji razgrađuje mleko) može da se javi i u kasnijim godinama, zato nemojte odbacivati ovu činjenicu, jer ste bili u prošlosti mogli da jedete bez problema velike količine mleka i sladoleda. Pokušajte ukloniti sve mlečne proizvode samo nekoliko dana, i videćete rezultat. 

6. Tek ste dobili bebu

Ovde nema nikakvog šokiranja: pritisak koji gura bebu napolje pri porođaju, može oštetiti vaše mišiće i nerve oko anusa, pretvarajući vas u mašinu za gasove. Jedna švedska studija je pronašla da čak 25 procenata žena ima probleme sa prekomernim gasovima do pet meseci nakon porođaja, pogotovo posle težih porođaja. U slučaju da ste ste nedavno porodili, moraćete malo da se strpite kako bi se vaš sistem za varenje ponovo doveo u red.

7. Patite od zatvora

Ako ste “zapušeni” i često patite od zatvora, otpad boravi u vašem crevima, gde oslobađa isparenja. U tom slučaju gastrenterolozi preporučuje isprobavanje određenih vrsta dijeta i ishrane, gde se privremeno izbacuje hrana bogata ugljenim hidratima koji se slabo apsorbuju. Posle šest do osam nedelja, polako ih možete ponovo uvoditi i videti šta vam tačno od te hrane izaziva nadutost i gasove. 

Foto: Promo/Abela Pharm

Uzimanje kapsule prirodnog preparata Flobian®, pre obroka, može pomoći u ograničenju suvišnih gasova, nadustosti, sindroma nervoznog creva, kao i bola u stomaku. Redovno korišćenje preparata Flobian® pomaže da se ublaže svi simptomi iritabilnog kolona (nervozna creva):

• Smanjuje nadutost u stomaku• Eliminiše gasove• Otklanja bol u stomaku• Reguliše pražnjenje creva• Popravlja sve gastrointestinalne funkcije• Otporan je na kiselu sredinu želuca i enzime probavnog sistema

Da saznate kako da se trajno oslobodite suvišne nadutosti i gasova, pročitajte više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Creva

#Gasovi

#Zatvor