AKTUELNO

Saznajte da li je ovo delikatno stanje „krivac“ za vaše promene raspoloženja i višak kilograma.

KAKO PROMENE HORMONA UTIČU NA METABOLIZAM?

Tokom perimenopauze nivo progesterona opada polako i postepeno, dok nivo estrogena znatno varira iz dana u dan, pa čak i tokom istog dana. U ranom periodu perimenopauze, jajnici često stvaraju izuzetno velike količine estrogena. To se dešava zbog loših povratnih signala između jajnika, hipotalamusa i hipofize.

Kasnije u perimenopauzi, kada menstrualni ciklusi postanu nepravilniji, jajnici proizvode vrlo malo estrogena. Njihova proizvodnja je još manja tokom menopauze.

Neke studije objašnjavaju da visoki nivoi estrogena mogu uticati na dobijanje masti. To je zato što su visoki nivoi estrogena povezani sa povećanjem telesne težine i višom telesnom masnoćom tokom reproduktivnih godina. Od puberteta do perimenopauze, žene imaju tendenciju da skladište masnoću na bokovima i bedrima kao potkožnu masnoću.

Iako ju je teško izgubiti, ova vrsta masti ne povećava rizik od bolesti. Međutim, tokom menopauze, nizak nivo estrogena podstiče skladištenje masti u području stomaka kao i visceralnu masnoću, koja je povezana sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima i drugim zdravstvenim problemima.

PROMENA TEŽINE TOKOM PERIMENOPAUZE

Procenjuje se da žene dobiju oko 1-2 kilograma tokom perimenopauzalne tranzicije. Što i nije tako strašno, zar ne? Međutim, jedan deo žena će dobiti i više. Taj veći višak kilograma se naročito odnosi na žene koje su već gojazne. Pojava viška kilograma se takođe može dogoditi i kao deo starenja, bez obzira na promene nivoa hormona.

U jednom istraživanju zaključeno je da su nivoi „hormona gladi“, grelina, značajno viši među perimenopauzalnim ženama, u poređenju sa ženama u premenopauzi i postmenopauzi. Nizak nivo estrogena u kasnim fazama menopauze takođe može narušiti funkciju leptina i neuropeptida i hormona koji kontrolišu sitost i apetit. Zbog toga žene u kasnim fazama perimenopauze koje imaju nizak nivo estrogena mogu doći u iskušenje da pojedu i više kalorija.

Uticaji progesterona na težinu tokom menopauzalne tranzicije nisu toliko proučavani. Međutim, neki istraživači veruju da kombinacija niskog estrogena i progesterona može dodatno povećati rizik od gojaznosti.

Foto: Promo/Herbafast

PROMENE TEŽINE TOKOM I NAKON MENOPAUZE

Hormonske promene i dobijanje kilograma se mogu nastaviti i kada žene napuste perimenopauzu i uđu u menopauzu. Jedan prediktor za povećanje telesne težine može se odnositi i na godine u kojoj dolazi do menopauze.

Studija na preko 1.900 žena otkrila je da one koje su ušle u menopauzu ranije od prosečne 51. godine, imaju manje telesne masti. Uz to, postoji još nekoliko faktora koji mogu doprineti povećanju telesne težine nakon menopauze.

Žene u postmenopauzi su uglavnom manje aktivne nego kad su bile mlađe, što smanjuje potrošnju energije i dovodi do gubitka mišićne mase.

Žene u menopauzi takođe često imaju viši nivo insulina i povećan rizik od insulinske rezistencije, što opet može dovesti do dobijanja kojeg kilograma više, a povećava se i rizik od srčanih bolesti. Imajte na umu da proseci pronađeni u studijama ne važe za sve žene.

KAKO SPREČITI POJAVU VIŠKA KILOGRAMA OKO MENOPAUZE

Evo nekoliko stvari koje možete da preduzmete da sprečite stvaranje viška kilograma oko perioda menopauze:

Smanjite ugljene hidrate: smanjite unos ugljenih hidrata da biste smanjili taloženje masti na kritičnim regijama, što može da pokrene metaboličke probleme.

Dodajte vlakna: birajte hranu koja je bogata vlaknima. Lanene semenke su odličan izbor. Jer mogu poboljšati osetljivost na insulin. Takođe, kako kroz ishranu često ne možemo da zadovoljimo dnevnu potrebnu dozu biljnih vlakana, u tome može da pomogne pravi izbor prirodnih suplemenata.

Vežbanje: Uključite u svoju dnevnu rutinu trening snage da biste poboljšali sastav tela, povećali snagu i izgradili i održavali mišićnu masu.

Odmorite se i opustite se: Pokušajte da se opustite pre spavanja i dovoljno spavate da dobro održavate hormone i apetit.

Ako sledite ove korake, verovatno ćete uspeti i da smršate za to vreme.

Foto: Promo/Herbafast

ZA KRAJ O MENOPAUZI I VIŠKU KILOGRAMA

Menopauza može biti izazovna, kako fizički tako i emocionalno. Međutim, pravilni izbori zdrave hrane, načina života, dovoljno vežbanja i odmora može pomoći u sprečavanju stvaranja viška kilograma i smanjenju rizika od bolesti.Iako će vam trebati određeno vreme da se prilagodite procesima koji se odvijaju u vašem telu, pokušajte da date sve od sebe da prihvatite ove promene koje će se neminovno dogoditi s godinama.

Autor: Pink.rs

#Menopauza

#Telo

#Zdravlje

#Žena