AKTUELNO

Najteža situacija je u ova tri grada

Mnogi građani Srbije primetili su da ih poslednjih dana svrbe oči, da teško dišu, kijaju, kašlju, a glavni krivac za ove tegobe je ambrozija čija koncentracije polena je u ovom periodu godine najveća.

Iako je pre nešto manje od mesec dana ambrozija krenula da cveta, polako ulazi u punu fazu cvetanja, pa su neki delovi Srbije u crvenoj zoni zbog povećane koncentracije polena ambrozije.

Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine kaže da je ambrozija u punom zamahu.

- Ovaj invazivni korov intenzivno cveta, tako smo i najavljivali. Kao i prethodnih godina, i ove godine merenja su pokazala da su kritične vrednosti u pojedinim gradovima Vojvodine - navela je Mitrović za TV Pink.

Kako kaže, najteža je situacija u Kuli, Vrbasu, ali i Beogradu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vrednosti na Novom Beogradu bile su oko 174 polenova zrna po metru kubnom vazduha, a granična vrednost je 30. U Kuli je bilo preko 400 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a Vrbasu 270 - kazala je Mitrović.

Prema njenim rečima, Vojvodina kao žitnica predstavlja izvor ambrozije ukoliko se zemljište ne obradi na pravi način.

- Iza Obrenovca područje, parcele na kojima nisu utvrđeni vlasnici su veliki izvori. Volim da kažem da je kritičan prsten oko Beograda. Vetrom nam polen dolazi i preko 100 kilometara od mesta izvora - rekla je ona.

Mitrović je upozorila alergične osobe da u prepodnevnim satima ne mogu biti direktno u prirodi, da po povratku kući moraju promeniti odeću, oprati kosu, jer se na svemu navedenom zadržavaju polenova zrna.

- Ne treba sušiti veš napolju, jer sakuplja polenova zrna... Naravno, pod nadzorom lekara treba biti na svojim terapijama - savetovala je Mitrović.

Foto: Pixabay.com

Ona kaže da ambrozija još intenzivnije cveta krajem avgusta i početkom septembra.

- To je ono kada cvetaju njene bočne grane, tako da godinama najveće dnevne vrednosti beležimo u tom periodu - istakla je.

Mitrović je rekla da ekstremno visoke temperature usporavaju cvetanje, a da pljuskovi pomažu jer operu sve nečistoće iz vazduha.

- Međutim, posle par sati, kada ova biljka dobije dovoljno vlage i toplote, ona nastavlja svoj rast, porast i cvetanje - navela je.

#Alergija

#Kašalj

#Skijanje

#ambrozija

#polen