AKTUELNO

Odmor za dušu i telo.

Borsko jezero smešteno je u podnožju planine Crni vrh, udaljeno dvadesetak minuta vožnje od grada Bora, na 438 metara nadmorske visine, glavni je turistički adut ovog kraja.

Jezero je nastalo 1959. godine pregrađivanjem Brestovačke reke, podizanjem brane i akumulacijom vode rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina vode dostiže i do 48 metara.

Voda je prvenstveno namenjena rudarsko-industrijskim pogonima u Boru, ali isto tako omogućava i razvoj turizma.U letnjim mesecima temperatura vode dostiže 25 stepeni, što je idealno za kupače. Na obalama jezera se nalazi nekoliko uređenih betonskih, šljunkovitih i travnatih plaža.

Borsko jezero okruženo je listopadnim i četinarskim šumama, zelenim proplancima i livadama.

U jezero se redovno pušta po nekoliko tona riblje mlađi sa ciljem da se obogati i poveća riblji fond. Upravo zato, Borsko jezero sa svojom čistom i prozirno bistrom planinskom vodom omiljeno je mesto sportskih ribolovaca istočne Srbije i šireg regiona.

Ako ste i dalje u potrazi za savršenom destinacijom za odmor u Srbiji, pogledajte još fotografija Borskog jezera u nastavku - možda je vaša potraga završena:Uz nadmorsku visinu od 438 metara, dominantnu paleovulkansku kupu Tilva Njagra (Crno brdo na vlaškom jeziku) i umereno-kontinentalnu klimu jezero predstavlja glavnu turističku destinaciju grada Bora.

#Jezero

#borsko