AKTUELNO

Letnja sezona je ove godine praktično propala za većinu okolnih zemalja jer su mnoge od njih, koje izlaze na more, svoje granice zabarikadirale. Među nekolicinom onih koje ipak dozvoljavaju da se i građani Srbije na njihovim plažama sunčaju, od subote je i Crna Gora.

Ipak, s obzirom na testiranje koje mora prethoditi putovanju, za sada nema prevelike pomame za letovanjem u ovoj susednoj nam zemlji.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), Aleksandar Seničić, kazao je za "Blic" kako se u Crnu Goru uglavnom putuje individualno, ne preko agencija, te da to svakako, makar u ovom trenutku nije veliki broj ljudi.

- Ja sam neko ko predstavlja turističke agencije, tako da sa tog stanovišta posmatrajući otvaranje crnogorske granice za nas ništa ne znači jer ne možemo da čekamo PCR testove i da otkazujemo ili potvrđujemo rezervaciju na dan puta. To je neizvodljivo u našem poslu - rekao je Seničić.

On je dodao da sva ta, mahom individualna putovanja realizuju oni koji imaju rođake u Crnoj Gori ili, pak, nekretnine, te da turističkim agencijama neće povećati obim posla. Kako kaže, u procentima taj pad u poslovanju je enorman, a broj naših turista koji su trenutno u inostranstvu nezapamćeno mali.

- Mi smo zaista u ozbiljnom problemu. Oko 90 odsto, pa i više nam je opao posao. Naši građani trenutno letuju u Egiptu, Turskoj, Bosni i Albaniji, a tamo ih je oko 35.000. To je toliko malo da je to otprilike 10 odsto turista koji bi inače boravili u inostranstvu, da je sve regularno - objašnjava Seničić.

Od septembra i u Tunis

Tunis, uz Egipat najpopularnija destinacija naših državljana na afričkom kontinentu, jeste i zemlja koja nas je stavila na zelenu listu i dozvoljava ulaz našim građanima bez PCR testa.

- Ono što je novo je da je od danas moguće iz Srbije u Tunis otići bez testa, ali prvi avion će koliko znam krenuti tek 4. septembra - kazao je Seničić.

Kada je Evropska unija u pitanju, vesti nisu tako dobre.

- O otvaranju Bugarske i Grčke, trenutno mislim da o tome ne vredi razmišljati. U Grčkoj se situacija pogoršava, a u Bugarskoj će sledeći presek stanja biti 25-26. avgusta, pa ćemo videti - zaključuje Seničić.

#Letovanje

#Putovanja

#Srbija

#koronavirus