AKTUELNO

Oman je lekovita biljka koja se vekovima koristi u prirodnoj medicini. Oman je lako dostupna biljka koja raste u livadama, a često i pored puteva. Može da poraste do dva metra, a cvetovi su žuti i malo podsećaju na cvet suncokreta.

Lekoviti deo biljke je koren koji ima prijatan miris, ali ukus je gorak. Koren omana se najčešće koristi za izradi prirodnih lekova za disajne puteve, odnos čišćenje pluća i lečenje kašlja.

Preporučuje se za lečenje astme i bronhitisa. U slučaju suvog kašlja oman razbija sluz i podstiče njegovo izbacivanje. Na taj način pročišćava pluća i olakšava disanje.

Oman sadrži etarska ulja (kamfor, helenin), inulin, alantoninsku kiselinu, seskviterpenske laktone, saponime, sterole i pektin. Esencijalna ulja iz omana koristila su se za lečenju kašlja kod tuberkoloze, a iskustva pokazuje da njegov koren podstiče lečenje prehlade, gripa, pneumonije, bronhitisa, astme i pleuritisa.

Foto: Pixabay.com

Oman se može koristiti kao tinktura, čaj, kao esencijalno ulje i kao kombinacija sa drugim lekovitim prirodnim namirnicama. Jedan od poznatijih lekova od omana namenjen za zdravlje pluća i disajne puteve jeste kombinacija meda i ove biljke.

Priprema:

Koren omana iseckajte na komade, pa ga stavite u teglu. Potrebno je da polovinu tegle od 750 ml ispunite korenom, a zatim u drugu polovinu dodajte med. Prevrćite teglu nekoliko dana na jednu, pa na drugu stranu, kako bi se sastojci sjedinili. Nakon par dana lek možete koristiti, a preporučljivo je da ga čuvate u frižideru.

Dok med ublažava iritacije u grlu i plućima, oman ima antibakterijsko dejstvo i uspešno razbija sluz u plućima. Kada imate problem sa kašljom, a možete i preventivno, svakog dana uzmite po kašiku ovog prirodnog leka.

#Lek

#Oman