AKTUELNO

Rado volimo da delimo hranu s ljubimcima, iako znamo da određene namirnice ne smeju jesti. Budući da je voće i povrće zdravo za čoveka, automatski pretpostavljamo da je zdravo i za našu dragu životinju.

Međutim, postoje namirnice koje na njih deluju toksično. Ne postoji ništa gore od toga da vaš ljubimac pati zbog greške u ishrani. Dakle, ako planirate podeliti zalogaj sa svojim ljubimcem, pobrinite se da ga ne hranite sledećim namirnicama:

Grožđe i grožđice

Činjenica da su grožđe i grožđice otrovni za pse postaje sve poznatija među vlasnicima kućnih ljubimaca. Dok neki psi mogu konzumirati grožđe i/ili grožđice bez ikakvih simptoma, drugi mogu zadobiti trajno oštećenje bubrega. Zato nemojte rizikovati.

Crni i beli luk

Dok neki tvrde da je beli luk zdrav i za pse, stručnjaci upozoravaju da na njih može delovati izrazito toksično. Simptomi trovanja lukom uključuju letargiju, povišen broj otkucaja srca, blede desni i respiratorne probleme.

Trešnje

Postoji mnogo vrsta trešanja i sve su otrovne za ljubimca. Zapravo, ljubimac sme bezbrižno pojesti plod (meso) trešnje, ali mu nikako ne smijete davati peteljku, lišće i košticu. Ovi delovi trešnje mogu dovesti do respiratornih problema, pa čak i smrti.Video Carousel - Najnovije - 238

Pečurke

Iako je samo nekoliko vrsta pečuraka otrovno za kućne ljubimce, ponekad je teško raspoznati o kojoj se tačno vrsti radi. Zato je nakon konzumacije gljiva psa odmah potrebno odvesti veterinaru. U protivnom, pas može doživeti razne npade, drhtavicu i zapaljenje organa.

Foto: Pixabay.com

Ribizle

Ribizle imaju isti nivo toksičnosti kao i grožđe. Čak i ako ne primetite povraćanje i proliv nakon konzumacije, svejedno odvedite ljubimca na pregled. Ribizle mogu uzrokovati otkazivanje bubrega.

Sirovi krompir

Iako se ponekad krompir nalazi u kvalitetnoj hrani za pse, u sirovom ili nedovoljno obrađenom obliku je otrovan. Takav krompir je toksičan čak i za ljude! Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, nepravilan rad srca i različite vrste napada.

Višnja

Kao i kod trešanja, koštica, lišće i peteljka višnje su otrovni za pse. Plod mogu konzumirati bez ikakvih negativnih posledica, no potrebno je biti na oprezu kada se radi o ostalim delovima voćke.

Seme jabuke

Iako su jabuke sigurne za pse, svakako ih treba davati s oprezom. Seme jabuke je vrlo otrovno za pse.

Stabljika paradajza

Dok plod i pulpa paradajza mogu biti izuzetno korisne za pse, sama biljka je vrlo otrovna. Stabljike i listovi mogu prouzrokovati gastrointestinalne poremećaje.

#KUČE

#kućni ljubimac

#namirnice