AKTUELNO

U nekim krajevima, prvo ofarbano jaje se čuva u kući do uoči Đurđevdana, kada se sa raznim biljem stavi u vodu da prenoći. Ali ono što svi zaboravljamo jeste da i s vodom u kojoj se kuvaju jaja treba nešto uraditi.

Danas je Veliki petak, dan kada se prema hrišćanskim običajima farbaju jaja. Prvo jaje se farba u crveno, a vodu u kojoj se kuvaju, potrebno je iskoristiti na sledeći način.

Vodom u kojoj se kuvaju jaja, prema narodnim običajima, trebalo bi da se umiju svi kućani. Pošto se prvo farba jaje u crveno, veruje se da će svi koji se umiju tom vodom biti rumeni i zdravi cele godine.

Prvo ofarbano jaje se čuva u kući do uoči Đurđevdana, zatim se sa raznim biljem stavi u vodu da prenoći. Svi ukućani se ujutru umiju tom vodom.To jaje se kasnije nosi obično u vinograd, jer se veruje da štiti od grada.

Foto: Pixabay.com

Jaje se čuva sve dok se ne išara novo sledeće godine, jer se za njega veruje da čuva kuću od spoljnih nesreća.Tako je u gotovo svim krajevima Srbije.

Kad se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Vaskrs je najradosniji praznik, a crvena boja je boja radosti,  jer označava pobedu života nad smrću. Sve druge boje nisu u duhu hrišćanske tradicije.

#Jaje

#Običaj

#Uskrs

'