AKTUELNO

Da li ste nekada čuli za kozu gnu, crvenouhoh gvenona ili gila monstruma?

Ove životinje mogle bi da postanu nove ikone borbe za očuvanje ugroženih vrsta, pokazuju rezultati nove studije. Naučnici kažu da su manje poznate životinje ključ za skupljanje novca za zaštitu osetljivih ekosistema.

Slike tigrova i slonova često se koriste u kampanjama jer su privlačne masama. Ipak, ovaj pristup mnogi kritikuju jer se zanemaruju brojne druge vrste kojima je neophodna naša pomoć.

„Vreme je da izbor životinja koje promovišemo u kampanjama, bude zasnovan na naučnim činjenicama - a ne da pristup baziramo na tome šta je popularno ili na tome šta publika smatra `slatkim`", kaže Hju Posingam, naučnik iz nevladine organizacije Zaštita prirode.

Istraživači su zato prikupili podatke o zaštićenim područjima, ljudskom uticaju na prirodu i hiljadama vrsta životinja.

Identifikovali su mesta kojima bi trebalo dati prioritet kada je u pitanju zaštita, kao i vrste koje će biti `lica` kampanja.

„Ne smemo da bacimo nijedan dolar koji bi mogao da pomogne u zaštiti životinja", rekla je doktorka Dženifer Mekgovan sa Univerziteta Mekvori u Australiji.

„S obzirom na to da postoji kriza u biljnom i životinjskom svetu, moramo da budemo organizovani, efektivni i efikasni.

Foto: Pixabay.com

"Ove vrste mogu da privuku pažnju i izazovu saosećanje, rekla je doktorka, pozivajući se na slike nedavnih požara u Australiji na kojima se vide povređene koale.

„Milioni dolara su prikupljeni zato što niko ne može da pogleda te slike, a da im se srce ne slomi", dodala je.

Studija objavljena u magazinu Nature Communication, sadrži i listu sisara, ptica i gmizavca koji bi mogli da budu novi predstavnici vrsta koje nestaju.

Životinje koje su ušle na listu:

Andski medved iz planinskih šuma Anda

Fosa, predator sa Madagaskara

Malajski kalao ili ptica nosorog iz jugoistočne Azije

Ptica sekretar iz savana istočne Afrike

Gila monstrum (Heloderma suspectum), gmizavac iz pustinja Meksika i Sjedinjenih Država

Smatra se da je 2020. ključna godina za očuvanje prirode i očekuje se da će konkretni koraci na svetskom nivou biti dogovoreni tokom sastanka u Kunmingu u Kini u oktobru.

Početkom marta, u Rimu će biti održan prvi sastanak na kom će predstavnici vlada početi da rade na nacrtu sporazuma Ujedinjenih nacija koji će biti završen krajem godine.

Prošle godine je međuvladina komisija naučnika saopštila da su milioni životinjskih i biljnih vrsta pred izumiranjem.

Potrebno je najmanje sto milijardi američkih dolara godišnje kako bi bili ispunjeni ciljevi za zaštitu prirode na svetskom nivou, procenjeno je nedavno.

#ljubimci

#životinje