AKTUELNO

Pročitajte jednostavan uskršnji recept, efekat će vas oduševiti.

U sustret uskršnjim praznicima u narednim danima čitajte seriju recepata autorke Katarine Kanić, a u okviru Pink.rs rubrike - kuvar.

Domaći se svake godine trude da im za Vaskrs budu najlepše ofarbana jaja. Pink.rs preporučije recept Katarine Kanić  kako da na jednostavan način dobijete mermerna vaskršnja jaja.

NAČIN PRIPREME

U šerpu sipajte skroz hladnu vodu. Stavite jednu kašiku soli i promešajte. Nemojte stavljati u šerpu previše jaja da se ne bi polupala u toku kuvanja. Uključite ringlu na srednju jačinu, iz istog razloga da jaja ne bi pucala ukoliko je vatra suviše jaka. Kada voda provri, ostavite jaja da se tako kuvaju jedno desetak minuta.

Zatim sklonite sa vatre, izvadite jaja i sačekajte malo da se prohlade kako bi mogli da ih držite u rukama. Pripremite lukovinu. Ukoliko farbate veću količinu jaja lukovinu možete pripremiti i ranije, svaki put kada ljuštite luk možete odvajati lukovinu. Potreban je još i neki stari čisti unihop.

Foto: Printscreen

Unihop zavežite u čvor sa jedne strane, zatim ga prevrnite, stavite jaje, zatim dodajte lukovinu oko jaja. Lukovinom jaje treba obložiti sa svih strana. Lukovina može da bude malo vlažna kakao bi se lakše lepila. Ali, nije ni potrebno obložiti skroz jaje da bi boja kojom farbate bila intenzivnija tim delovima na kojima nema lukovine.

FARBANJE

Foto: Printscreen

I kada stavite lukovinu zavežite i sa druge strane. Kada stavite sva jaja možete krenuti i sa bojom. U jednu posudu sipajte toplu vodu kako je označeno na kesici, dodajte jednu kašiku alkoholnog sirćeta, da bi boja bila intenzivnija i da bi jaja bolje primila boju, zatim promešajte i dodjte boju u prahu.

Zatim, uključite ringlu da provri i kada provri, smanjite vatru na srednju jačinu. Kada počne blago da vri dodajte jedno jaje i kuvajte ga pet minuta. Dok se jaje kuva okrećite ga da bi sa svih strana boja bila ravnomerna i jednako intenzivna.

Foto: Printscreen

Posle pet minuta jaja vadite i stavite u neku posudu sa salvetom, da bi salveta upila višak tečnosti. Kada su se jaja ocedila u posudi, prebacite ih na foliju kako se ne bi ofarbala podloga. Isecite unihop, skinite lukovinu i dobili ste prelepu boju.

Svako jaje je unikat. Da bi boja bila intenzivnija u jednu posudu sipajte ulje i premažite jaje vatom. Dobija se jedna unikatna boja.

Autor recepta: Katarina Kanić/Kuvaj uživo

#Kuvanje

#Uskrs

'