AKTUELNO

Nezavisno od toga da li ste profesionalni kuvar ili se tek upoznajete s osnovama kuvanja, ovih nekoliko zlatnih pravila sigurno će vam biti od koristi.

Organizujte svoj prostor

Verovatno najvažnije pravilo kojeg se pridržavaju svi profesionalni kuvari kaže da sve u kuhinji mora biti na svom mestu. Nemojte započinjati kuvanje dok svi sastojci nisu pripremljeni, a kuhinjski pribor spreman i nadohvat ruke.

Slušajte svoje telo

Hrana ne zadovoljava samo vašu glad, već i vaše telo. Kada isprobavate nove kombinacije tokom kuvanja vaše telo trebalo bi reći “Odlično!”, a vaš jezik trebao bi dodati “Zašto ne?!”.

Kuvajte sa namerom

Dok kuvate, pokušajte biti svesni onoga što radite. Na neki način, radi se o vrlo intimnom procesu – nekome dajete nešto što će oni uneti u svoj organizam, stoga je jako važno da vaše jelo pripremite s namerom i poštovanjem.

Nemojte samo grejati sir

Kada pripremate jelo sa sirom, nemojte ga samo podgrevati. Za najbolji ukus potpuno ga otopite!

Foto: Pixabay.com

Nemojte žuriti

Zlatno pravilo kaže: “Za dobru hranu treba vremena!”. Vreme je jedan od najvažnijih kuhinjskih alata koje imate na raspolaganju, stoga je jako važno razumeti njegovu važnost. U današnjem užurbanom svetu često zaboravljamo na njegovu vrednost, ali kad god možete pokušajte se setiti čarolije koje vreme radi za našu hranu.

Reskirajte

Recepti su odličan alat za traženje inspiracije i početak kuvanja, ali nemojte se bojati eksperimentisanja. Svako ima drugačiji ukus, stoga naučite šta koji sastojci mogu napraviti za vas (npr. kako da dobijete sladak, a kako slan ukus), a zatim se zabavite i sami pišite svoje recepte!

Foto: Unsplash.com

Koristite sveže sastojke

Kvalitet sastojaka verovatno je najvažnija komponenta svake kuhanje, stoga zlatno pravilo glasi da uvek koristite najbolje i najsvežije sastojke koje imate na raspolaganju.

Imajte poštovanja

Imajte poštovanja prema namirnicama koje koristite. Negde postoji farmer koji je uzgojio tu pšenicu i brinuo se da dobije dovoljno vode. Takođe, postojala je i životinja o kojoj se neko brinuo, a dala je svoj život kako bi mi mogli pripremati obroke koje volimo. Cenite hranu koja vam je na raspolaganju.

#Kuvanje

#profesionalni kuvar

#saveti