AKTUELNO

Znate li da svojoj koži vrlo jednostavno možete podariti lep i zdrav sjaj? Sve što vam je potrebno je nekoliko promena u vašoj prehrani.

Određene namirnice su izuzetno bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima, amino-kiselinama, enzimima i ostalim nutrijentima koji su ključni za dobro zdravlje. Ove namirnice sadrže više nutrijenata po kaloriji i manji broj (ili nimalo) štetnih svojstava. Kada je reč o vašoj koži, ovo su namirnice koje bi svakako trebali češće da konzumirate.

Brokoli

Ova vrlo zdrava namirnica jedna je od najbogatijih namirnica na svetu, barem kada je reč o nutrijentima. Brokoli sadrži proteine, kalcijum koji je ključan za izgradnju kostiju, vlakna, vitamine A, C i K, fitoestrogene i spojeve koji popravljaju oštećenja mišićnih tkiva i organa nastala starenjem.

Borovnica

Ove malene bobice prava su bomba antioksidansa koji bi mogli usporiti efekte starenja. Takođe, bogate su i sastojcima koji bi mogli ublažiti upalne procese.

Losos

Losos je jedan od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u snižavanju holesterola, sprečavaju lepljenje trombocita na zidove arterija, smanjuju upalne procese, smanjuju rizik od moždanog udara i sprečavaju srčane udare. Losos je takođe bogat proteinima, dobar je izvor gvožđa i ne sadrži velike količine žive.

Bademi

Bademi, orasi i pistaći dokazano snižavaju nivoe lošeg holesterola. Baš poput brokolia, bogati su vrstom antioksidansa za koje se veruje da igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe, bogati su vlaknima, fitohemikalijama (koje bi vas mogle zaštititi od raka) i argininom, za koji se smatra da je prethodnik ljudskog hormona rasta.

Spanać

Spanać možda neće imati isti efekt na vas kao što ima na Popaja, ali zato je odličan izvor sastojaka koji jačaju vaš imunološki sistem i bore se protiv raka i slobodnih radikala.

Batat

Batat sadrži ogromnu količinu vitamina A (koji je vrlo pogodan za vašu kožu i oči), moćnih antioksidansa i kalijuma, koji pomaže smanjiti štetne efekte natrijuma na vaš krvni pritisak i kosti. Drugim rečima, batat je prava bomba nutrijenata.

#Zdravlje