AKTUELNO

Da li ste se nekada sa putovanja vratili duboko razočarani onim što ste videli i doživeli? Ako je odgovor "da" znači da ste doživeli "pariski sindrom".

LJudi putuju oduvek, a nekima je to način života i život mere između dva putovanja. Drugi, pak, cele godine rade da bi se deset dana u godini proveli "kao ljudi". I onda se vrate tužni, očajni, umorni, razočarani...

Postoji niz oboljenja koja mogu da zadese turiste, ali kada turista ispolji izliv besa i agresivno ispoljavanje gneva to samo znači da je oboleo od "pariskog sindroma". To znači da se duboko razočarao u brutalnu stvarno, a u osnovi je kriv sam jer je imao nerealna očekivanja.

Obeleli su svi gnevni i agresivni turisti!

Ovo se najčešće dešava japanskim turistima gde je ovaj sindrom dobro poznat i postoji SOS linija za obolele.

Da li su krivi turisti što su se razočarali? Dobrim delom jesu, jer su verovali influenserima i blogerima koji objavljuju romantične i nerealne slike na društvenim mrežama.

Zamišljaju lepe devojke, a naiđu na turiste.

Umesto prelepo obučenih devojaka u šarenim haljinama koje po praznim ulicama voze bicikl, nose bukete cveća i balone - turisti vide izbeglice-prodavce suvenira i turiste kako se guraju i slikaju, slikaju...

Suprotno od "pariskog" postoji "firentinski sindrom" koji zadesi ljude koji su se dugo spremali da negde otputuju, u tome su napokon uspeli i stoje ispred umetničkog dela ili na mestu na kojem su oduvek želeli da budu. Ovaj sidnrom je poznatiji kao "Stendalov", jer ga je ovaj pisac opisao u knjizi putopisa "Napulj i Firenca: put od Milana do Regija".

Toliko su žudeli da tamo otputuju...

Najviše ovakih slučajeva ushićenja koje prati lupanje srca, nekonstrolisan osmeh, ekstatično oduševljenje zabeleženo je upravo u Firenci. Kada neko konačno uđe u galeriju Ufici ne može da se razočara, jer umetnička dela su trajna vrednost.

"Firentinski sindrom" može da zadesi turiste svuda Foto: Piksabej

Stokholmski sindrom

Ovaj sindrom je vezan za teroriste kada se taoc zbliži sa otmičarem i počne da ga brani pred policijom.Ipak, "firentinski sindrom" se ne dešava samo u ovom italijanskom gradu nego može da zadesi turisti svuda u svetu: Moskvi, Londonu, Atini...

Među ove sindrome ubraja se i "jerusalimski" koji može da zadesi ljude koji su bili u ovom gradu i doživeli proviđenje. Posle odlaska oni se osećaju "prosvetljeno", misle da su proroci i doživljavaju svakakve vizije poput armagedona.

#Putovanja