AKTUELNO

Iako je za većinu žena preljuba znak da je braku došao kraj, možda ipak postoji način da se spase veza od razvoda.

Zašto partneri varaju?

Do prevare u braku, ne dolazi tek tako iz čista mira. Naime, bilo da je preljubnik muž ili pak žena, uvek je razlog posledica nerešenih problema koji se gomilaju godinama. Psiholozi tvrde da kada se neverstvo otkrije, u roku od sekunde ruši seksualna i emotivna vezanost partnera. Ipak, ima i onih koji kažu da, ako prevareni partner pređe preko neverstva, veza često postaje bolja jer tada oboje rade na poboljšanju odnosa.

Ko je kriv za prevaru?

Ukoliko ste godinama vi ili partner nezadovoljni brakom, a ćutite i trpite odnosno ne rešavate ništa u vezi sa problemima, lako se može desiti da dođe do neverstva. U stresnim situacijama u braku često je treća osoba veoma "poželjna" za “ulaz” u vezu.

Prevare su posledica nerešenih problema!

Neverstvo je obično posledica dugotrajnog nezadovoljstva zbog nemogućnosti pronalaženja kompromisnih rešenja. Umesto da partneri potraže stručnu pomoć kako bi prebrodili bračnu krizu, žene i muškarci pokušavaju od ljubavnika da dobiju sve ono što im nedostaje u braku razumevanje, podrška, nežnost, dobar seks… Zato je kod većine partnera prevara samo obična avantura koja donosi novine i spasava brak od monotonije.

Da li brak ima šansu za opstanak?

Ako bračni parovi na vreme shvate da je prevara bežanje od problema i ako se potrude da uklone svoja nezadovoljstva, tada brak ima šanse za opstanak. A da bi u tome uspeli moraju biti spremni na otvoren i iskren razgovor o svojim očekivanjima. Preljubnik bi trebalo da preuzme odgovornost za svoje ponašanje i da shvati šta je zapravo uradio. Sa druge strane izneverena osoba, ako želi da joj brak opstane mora oprostiti partneru. Takođe ako reši da mu oprosti, treba da zna da posle toga više nema prabacivanja.

Ako ste rešili da oprostite posle toga nema više prebacivanja!A da bi se to dogodilo iskren razgovor najviše pomaže. Tražite od supruga da vam odgovori na sva pitanja kako biste što bolje razumeli zašto je došlo do preljube. Probajte da saznate da li je neverstvo bilo isključivo plod seksualnog nagona ili je reč o aferi koja traje mesecima gde su i emocije proradile. Kada dobijte odgovore na sva pitanja, razmislite da li imate volje i snage za novi početak u vašem brak.

Ako rešite da ostanete u braku

Ako ostanete u braku, a u srcu i duši niste oprostili partneru, budite sigurni da će vam se život pretvoriti u noćnu moru. Imajte u vidu da će vam stalno pred očima biti slika partnera kako vas vara. Takođe nećete mu verovati ništa. Ako recimo kaže da ide da gleda fudbal sa drugarima, mislićete da je to samo izgovor da bi se video sa ljubavnicom. Zato slobodno pokažite partneru koliko ste povređeni, razočarani i nesigurni. Nemojte skrivati suze i osećanja. On mora da shvati koliko vas je povredio.

Ne skrivajte svoja osećanja!

Ukoliko budete skrivali svoja osećanja šaljete mu pogrešnu poruku. Misliće da vas prevara i nije toliko pogodila i da ni vama ona nije strana. Partner bi trebalo da oseti koliko patite da bi shvatio da to više ne bi trebalo da radi. Ako ne možete sami da pričate o problemima, slobodno potražite pomoć bračnog savetnika.

#Ljubav