AKTUELNO

O tome koliko je orgazam važan za ljude svedoči i činjenica da postoji Svetski dan orgazma koji je obeležen pre nekoliko dana, 31. jula.

Nedavna istraživanja otkrila su da muškarci dožive orgazam u 66 posto slučajeva, dok tek 43 posto žena doživi orgazam tokom vođenja ljubavi. Međutim, istraživači tvrde da orgazmi ne moraju da služe samo za postizanje zadovoljstva i navode da mogu pomoći u ublažavanju bolova, pa čak i kod gubitka kilograma.

Seksualni ekspert Kejt Tejlor kaže da postoji niz zdravstvenih koristi koje orgazmi mogu pružiti:

1. Smanjuje bolove

Endorfini koji se oslobađaju tokom orgazma imaju prirodan uticaj na otklanjanje bolova. Zapravo, efekt je toliko moćan da čak i samo razmišljanje o seksu može povećati vašu toleranciju na bol.

Dr Šeri Ros takođe je ranije rekla da bi seks pre menstruacije mogao pomoći kod grčeva.

„Orgazmi su korisni u smanjenju bilo kog bola koju osećate, poput menstrualnih grčeva, glavobolje i bolova u zglobovima“, dodala je.

2. Gubitak kilograma

Ako želite da vam vođenje ljubavi pomogne da brže izgubite nakupljene kilograme, odaberite položaje tokom kojih ste najaktivniji. Naime, sam orgazam sagoreva tek nekoliko kalorija pa se potrudite biti što aktivniji tokom cele akcije.

3. Inteligencija

Seks vas zapravo može učiniti inteligentnijima – barem privremeno.

Istraživanje je otkrilo da redovno vođenje ljubavi stvara više ćelija hipokampusa u mozgu, području koje obrađuje memoriju i zadržavanje informacija, zapravo povećavajući vaš IQ.

Međutim, efekt traje samo dok redovno vodite ljubav. Ali zanimljivo je i da su prethodne studije takođe otkrile da što ste inteligentniji, to ređe vodite ljubav.

Foto: Pexel

4. Imuni sistem

Što češće doživite orgazam, to je jača sposobnost vašeg tela da se bori protiv infekcije.

Naučnici su 2004. godine otkrili da su ljudi koji su vodili ljubav tri ili više puta nedeljno imali 30 posto viši nivo imunoglobulina-A (antitela koja pomažu u borbi protiv bolesti) od onih koji su vodili ljubav dva puta ili manje.

5. Životni vek

Tih nekoliko blaženih sekundi orgazma moglo bi vam čak produžiti život, tvrde stručnjaci.

Studija je pitala muškarce srednjih godina koliko često tokom nedelje dožive orgazam i pratili su njihovo zdravlje tokom deset godina. Otkriveno je da muškarci koji su vodili ljubav dva ili više puta nedeljno imaju 50 posto niži rizik od preranog umiranja od muškaraca koji su ređe vodili ljubav, navodi The Sun.

Druga studija je takođe otkrila da žene koje imaju redovan seks duže žive. Američki istraživači ispitivali su 129 žena starosti između 20 i 50 godina o njihovim ljubavnim životima i došli su do ranije spomenutih rezultata.

Istraživači s kalifornijskog univerziteta u San Francisku su zaključili: „Ovo je važno otkriće. Donosi nove dokaze da seksualna bliskost u dugoročnim vezama ima koristi koje poboljšavaju zdravlje“, prenosi Index.hr.

#Orgazam

#Seks