AKTUELNO

Pri odabiru psa sigurno želite večnog suputnika. Nažalost, kad tad ćete morati da se oprostite od svog četvoronožnog ljubimca jer je njihov životni vek od 10 do 13 godina.

Kao i kod svake životinje, kvalitetnom ishranom, fizičkom aktivnošću i brigom možete mu produžiti život. Ali, i genetika ima ulogu.

Ovo su rase pasa poznate po svojoj dugovečnosti.

1. Čivava

Čivava je jedna od rasa koje najduže žive. Iako većina napuni 15 godina, mogu dočekati i 20. rođendan. Usprkos tome što su rastom mali, potrebno im je kretanje, mentalna stimulacija i trening. Uglavnom su zdravi, ali su skloni problemima sa srcem i očima.

Foto: Pixabay.com

2. Jazavičar

Nije neobično susresti jazavičara starijeg od 15 i upravo se jedan jazavičar po imenu Šanel upisao u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji živi pas. Uginuo je 2011. u 21. godinom. Problemi s kojima se najčešće suočavaju je bol u leđima kao posledica starosti, a može biti i pojačana ako je pas gojazan.

3. Minijaturna pudla

Inteligentna minijaturna pudla je idealan porodični pas. Često doživi ljudsko punoletstvo, odnosno 18 godina. Ova rasa je sklona ortopedskim problemima i poremećajima vida.

4. Džek Rasel terijer

Ova rasa najčešće živi do 16. godine. Vrlo su aktivni i potrebno im je puno kretanja kako bi potrošili energiju.

5. Ši cu

Prijateljski nastrojen i prilagodljiv Ši cu uglavnom živi do 15. godine. Potrebne su im kraće šetnje i vreme za igru, ali njihovo krzno je zahtevno i zaslužuje redovno šišanje, češljanje i negu. Skloni su ortopedskim problemima i poremećajima vida.

Foto: Pixabay.com

#Ljubimac

#Pas