AKTUELNO

U čaši vode koju ostavite da stoji celu noć mogu da se utope komarci, muve i drugi insekti, a po njoj će padati prašina i druge prljavštine.

Pre spavanja imate običaj da pored kreveta stavite čašu sa vodom?

Iako je to korisno ako usred noći ožednite, stručnjaci smatraju da postoji nekoliko loših strana ove navike. U čaši vode koju ostavite da stoji celu noć mogu da se utope komarci, muve i drugi insekti, a po njoj će padati prašina i druge prljavštine. Na kraju ćete umesto čaše osvežavajuće vode ujutro popiti mlaku tečnost sa gomilom prljavštine.

Voda može da promeni svoj ukus

Ako čašu napunite vodom iz slavine, ona verojatno sadrži hlor koji se dodaje pijaćoj vodi za dezinfekciju. Preko noći, hlor će početi da isparava, pa voda do ujutro može da promeni ukus. Možda će vam se i učiniti da ima pomalo ustajali miris i ukus u odnosu na onu koju ste tek natočili iz slavine.

Čaša je uzgajalište mikroba

Pijući jedan gutljaj vode iz čaše pre nego što zaspite, na njoj možete da ostavite milion bakterija koje će preći u vodu. Dakle, ako ujutro odlučite da popijete gutljaj te vode nagutaćete se namnoženih bakterija.

Opasnost za električne uređaje

Mnogi ljudi pored kreveta pune mobilni telefon ili imaju utičnice za sat, svetlo… Ako noću slučajno udarite čašu rukom, prolićete vodu, što može dovesti do toga da poprskate uređaje i utičnice, a u najgoroj varijanti izazovete kratki spoj.

Voda postaje kiselija

Kada ostavite vodu u otvorenoj čaši, ona može da apsorbuje malu količinu ugljen dioksida, pomalo menjajući pH ravnotežu. Kao rezultat, voda može da postane malo kiselija s nižim nivoom pH. To neće uticati na vaše zdravlje, ali može da promeni ukus vode.

Češće idete u toalet

Ako stalno imate pri ruci čašu vode, veće su šanse da vas noću potera na ustajanje zbog nužde. Time ćete sebi pokvariti ciklus spavanja, pa se ujutro možete osećati umorno i iscrpljeno. Ukratko, mnogo je bolje povesti računa o tome da pijete dovoljno vode tokom dana, pa da ujutru natočite čašu sveže vode.

#Zdravlje

#čaša vode