Tikvice mogu da se pune kačkavanjem, prezlama, paradajzom, a mi vam predlažemo klasičan recept sa mlevenim mesom.
Ručak od punjenih tikvice su pravo osveženje za letnji dan. Tikvice su meke i sočne, a mnogi ih jedu sa pavlakom.
Sastojci: 3 tikvice, 2 paradajza, šolja pirinča, 300 grama mlevenog mesa, 1 crni luk, so, biber, bosiljak, začini
Priprema:
Crni luk se očisti, isecka, posoli, pobiberi i kratko proprži. Onda se doda mleveno meso sa začinima i izdinsta. Doda se pirinač koji je prethodno stajao u vodi zbog skroba.
Za to vreme se tikvice, preseku na pola ukoliko su male, (velike na tri dela) i ukloni peteljka sa kraja. Unutrašnjost tikvice se dubi pažljivo kašikicom. Unutrašnjost tikvice se baci, a one se postave u dubokoj šerpi tako da stoje.
Paradajzom popunite praznine između tikvica.
Paradajz se opere i iseku se kapice veličine otvora tikvica. Ukoliko nema dovoljno tikvica parčad paradajza zabodite između njih da bi stajale uspravno. Tikvice pažljivo napunite mlevenim mesom i pirinčem, a onda otvor zatvorite kapicom od paradajza.
Tikvice polijte vodom koju ste sipali u tiganj u kojem se dinstalo meso. Polijte ih sa toliko vode da ogreznu. Tikvice se kuvaju najmanje 20 minuta dok se pirinač ne skuva, a da su gotove proveri se viljuškom da li su omekle.