AKTUELNO

Mačke spavaju u osam položaja, a evo kako da na osnovu sna "pročitate" kako se mačka oseća.

Čini se da su mačke spremne da utole u san na bilo kom mestu i u bilo kom položaju. Ipak, način na koji maca spava dosta govori o tome kako se oseća.

1. Sklupčana u krug

Ukoliko je maca sklupčana, a rep je oko tela to je najčešći položaj u kojima spavaju. To obično znači da mačka želi da sačuva temperaturu tela.

Maca u kutiji žudi za zaštitom vlasnika.2. Maca u kutiji

Foto: Unsplash.com

Ako se mačka stalno krije i uvlači u kutije i korpe znači da se ne oseća sigurno i potrebna joj je zaštita. Ovo naročito važi za mace koje se uvlače u tesne prostore gde su sklupčane. Razmislite zašto se maca tako oseća.

3. Na leđima, otkrivenog stomaka

Maca se izvrnula i podigla "sve četiri u vis". Ona je gazda u kući u kojoj spava.

4. Spava poluotvorenih očiju

Foto: Unsplash.com

Koliko god mačku zvali "kućnim ljubimcem" ona je divlja životinjica koja voli da lovi. Poluotvorene oči i uši koje se povremeno zamrdaju znače da je uvek na oprezu i da je spremna da u svakom skoči na sumnjiv zvuk. Može da se dogodi da maca spava sa jednim okom zatvorenim, drugim otvorenim.

5. Vekna

Ovo je najpoznatija pozicija u kojoj najveći broj mačaka spava. Šape su obično okrenute ka unutra, maca ima zatvorene oči ili žmirka. To znači da ne planra dugo da spava, već samo drema.

6. Spava na strani

Foto: Unsplash.com

Ovo je apsolutno opuštajuća pozicija za mačku. Ona potpuno uživa.

7. Šapa iznad glave

Često se može videti maca koja jednu šapu drži iznad glave, a ta pozicija, koliko god bila "preslatka", govori da maci nije udobno i nešto joj smeta.

8. Šipka

Kada im se drema mačke su spremne da zadremaju na bilo kom mestu, na ivici troseda, na grani, šipki, bilo gde i to je poza kada mace odluče da predahnu.

#životinje