AKTUELNO

Aleksandar Tašić, na Instagramu poznatiji kao Putriota, za naše čitaoce piše o svojim putovanjima. Zbog pandemije virusa COVID-19 upoznajemo vas sa destinacijama iz Srbije.

Putriota je iza sebe ostavio čak 40 zemalja, na 1.000 gradova, a svoje pratioce na Instagramu uči kako da putuju za male pare. Ovog puta je za čitaoce našeg portala opisao je lepote Obedske bare:

Četrdeset kilometara deli Beograd i jedan od najstarijih rezervata prirode koji predstavlja raj ne samo životinjama koje se u njemu baškare, nego i nama kao gostima. Čaplja, roda, patka, orao ili soko, sa distance posmatraju koliko smo željni prirode. Kako svoje baterije užurbano punimo pre povratka u betonsku košnicu. Naši doživljaji i uspomene sa ovog mesta samo su nit u stotinama godina koliko postoji Obedska bara. Prvobitno je bila lovište austrougarskog cara, zatim Karađorđevića, danas na meti lovaca dobrih kadrova za instagram. Nije to ni tako loše ukoliko u razmacima između okidanja uživamo duboko udišući zelenilo.

Pored neverovatne prirode, u ovom delu Srema možete posetite neke od najstarijih crkava u Vojvodini koje kriju zanimljive legende i priče, ponekad i ne baš tako slavne. Krenuli smo od crkve Svetog Duha u Kupinovu koja je sagrađena 1803. da bi ubrzo postala riznica veoma dragocenih starina iz despotskih vremena.

Nažalost, tokom Drugog svetskog rata minirana je i pokradena, te je u takvom stanju ostala do danas da svedoči o vremenu iza nas. Stojimo na travi između zidina, pod vedrim nebom. Tamo gde bi trebao krov biti, sada živi porodica roda. Po svemu sudeći navikli su na turiste. Ove divne ptice zaštitni su znak ovog kraja, svakog proleća ih meštani sa uzbuđenjem očekuju da se iz Afike vrate na bandere, dimnjake i trošne stubove. Ne obraćaju previše pažnje na nas, i ne uzvraćaju nam divljenje sa kojim ih posmatramo. Imajte na umu da su započeli restauraciju crkve, jako lagano, te ukoliko je želite upoznati pre vraćanja stare slave, rezervišite ovo leto za Srem. Nastavili smo dalje ka Savi.  

Foto: Privatna arhiva

Tek zakoračismo, ni sam nisam znao da se u Kupinovu nalaze još dve srednjovekovne crkve: Sveti Luka iz 1486. kao i Crkva Majke Angeline koja se zapravo nalazi u samom rezervatu nadomak sela. Prvu je podigao Đurađ Branković, razarana je dosta puta, obnavljana dvaput. Za drugu pak postoji legenda o despotici Angelini koja je sa svojim sinovima u ovaj kraj doputovala brodom, preuzela presto, a od ostataka broda sagradila crkvu. Kod Srba u Vojvodini ostala je kao omiljena svetiteljka. Da pitate mene, upitao bih meštane kako doći do ove građevine, jer mi je oduvek bio zanimljivo kako od jednog prostog pitanja nastaje razgovor o porodici i kupusu. Sve to dok blokirate raskrsnicu. Naravno, ni to nije sve.

Ostaci utvrđenja Kupnik iz 13. Ili 14. veka nalaze se odmah iza crkve Svetog Luke, na malenom ostrvu u mrtvaji reke Save. Sagrađeno kao vojno granično utvrđenje ugarskog kralja, ubrzo prelazi u ruke sprskih despota. Lokacija nažalost još uvek nije istražena niti su vršena bilo kakva arheološka iskopavanja, te legende možete sami krojiti dok istražujete pore zidina. Pauzu za ručak iskoristite u obližnjem restoranu, istina pomalo su spori sa uslugom, ali vizuelno autentični. Možda smo mi zapravo previše užurbani. 

Foto: Privatna arhiva

Na drugom kraju rezervata, na samom ulazu u selo Obrež, nalazi se izletište „Obedska bara“. Sećam ga se kao nekada jako zapušteno i zaraslo u šiblje, totalna suprotnost od onoga što smo sada zatekli. Tu su staze za šetnju, čamci za plovidbu, vidikovac za osvajanje i pogled koji se prostire do tačke u kojoj se topole dodiruju sa nebom. Trava i klupe za piknik, pecaroši za sesti kraj njih i posmatrati zategnute štapove. Na ovom mestu možete leškariti i o njemu pisati, sve dok sunce ne krene na konak. Tada, u tom trenutku budite sigurni da ste zauzeli najbolje mesto za posmatranje zalaska, jer o bojama koje se prelivaju pričaćete danima. Imam utisak da smo mogli mnogo duže uživati u ovim lepotama, završili smo kako treba, ali krenuli daleko od zore. 

Foto: Privatna arhiva

SUMARUM: Odvojite jedan ceo dan za obilazak Obedske bare, vozite se čamcem, ne žurite, ne požurujte druge, divite se rodama i istoriji ovog kraja. Za mapu svih lokacija ali i dodatna pitanja možete me kontaktirati putem instagram naloga. Javite utiske!

Foto: Privatna arhiva

#Aleksandar Tašić

#Obedska bara

#Putovanja

#Putriota

#Srbija

#Turizam

#putovanje