AKTUELNO

Pandemija koronavirusa izmenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobednika tih promena putovanje kamperima.

Posle meseci rada na prvoj liniji obrane protiv koronavirusa, španska medicinska sestra Yone Alberich spremna je za odmor, ali pitanje je kakav.

Odlazak na odmor inače je uključivao let u inostranstvo, ali sada kad se virus i dalje širi, Yone ne želi da putuje avionom. Medicinska sestra ne želi ni da odsedne u hotelu ili da bude među gomilom ljudi, pa je sa suprugom unajmila kamper.

- Ideja je da se držimo podalje od ljudi kako se ne bismo zarazili - ističe 32-godišnjakinja koja ima malo dete i živi u španskom gradiću Castellonu.

Foto: Pixabay.com

- A u vreme covida-19 što je bolje nego putovanje u svom domu - pita.

Socijalno distanciranje na snazi je širom Evrope, pa stanovnici menjaju i svoje navike po pitanju putovanja. Nedavna anketa pokazala je da 90 odsto Španaca želi da ostane u svojoj domovini umesto da putuju u inostranstvo.

Oni, koji ranije nisu razmišljali o odmoru u domu na točkovima sada to čine.

S ublažavanjem restrikcija putovanja iznajmljivanje kampera intenzivno se nastavilo, objavio je prošlog meseca ASEICAR, udruženje koje okuplja iznajmljivače takvih vozila, istakavši kako bi to moglo biti “ključno za oživljavanje turizma ovog leta”.

Takva situacija nije samo u Španiji.

- Od popuštanja mera nastalo je pravo ludilo za kamperima, posvuda - rekao je Francois Feuillet, predsednik Evropske federacije kampera (ECF).

Foto: Pixabay.com

- Kamperi predstavljaju slobodu, uštedu i ekologiju. Sada tome dodajemo zdravlje i sigurnost, pa je za nas to prava blagodet -

U Nemačkoj, glavnom evropskom tržištu, u maju je registrovano više od 10.000 novih kampera, što je rast od 32 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok ih je u Francuskoj registrovano 3,5 hiljada, što je rast od gotovo dva odsto.

Veća je potražnja i za unajmljivanjem kampera.

#Putovanja

#kamperi