AKTUELNO

Kada dođe leto, zaštita kože je na prvom mestu. Poželjno je nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, izbegavati sunce između 10 i 17 časova. Ali iako poštujete sva ova pravila, dovoljno je samo malo nepažnje da umesto preplanulog tena dobijete opekotine

Ako se nađete u takvoj situaciji, ovako ćete najbrže zalečiti oštećenu kožu.

Nadoknadite izgubljenu tečnost

Opekotine izvlače tečnost iz tela, zato postoji mogućnost da se javi dehidriranost. Izgubljenu tečnost je najbolje nadoknaditi dovoljnom konzumacijom vode ili hladih čajeva.

Hidrirajte kožu 

Izbegavajte da koristite sapune i kozmetiku sa agresivnim sastojcima poput ulja, emulgatora i parfema koji će dodatno iritirati oštećenu kožu. Nakon tuširanja nanesite kremu koja će hidrirati kožu, a najbolje bi bilo da to bude neka krema namenjena deci.

U ovoj situaciji dobro će doći i prirodni lekovi:

Paradajz

Antioksidansi iz paradajza dobra su prevencija protiv infekcija koje mogu da se jave posle sunčanja. Od paradajza napravite kašu tako što ćete ga stavitu u blender ili izgnječiti viljuškom i nakon toga stavite u frižider da se ohladi. Smesu, dok je još hladna, nanesite na opekotine i ostavite da odstoji pola sata, a potom je uklonite vlažnim peškirom.

Krastavci

Pošto stimulišu cirkulaciju i prirodno obnavljaju vlagu kože, krastavci su odlično rešenje i za opekotine od sunca. Hladan krastavac isecite na kolutove, a potom ih rasporedite po koži. Ostavite da odstoije oko 20 minuta, pa zamenite novim i tako nekoliko puta. 

#lekovi

#opekotine

#priroda